In de bieb zijn lezingen over de verschillende muziekstijlen.
In de bieb zijn lezingen over de verschillende muziekstijlen. (Foto: PR)

Auke Pol bespreekt ‘Soundtrack van de tijd’ in de bibliotheek

Algemeen

Muzikale duizendpoot Auke Pol gaat de komende periode lezingen geven bij de Bibliotheek Schiedam over popmuziek. Het ontstaan van muziekstijlen in een bepaalde tijd vormt het centrale thema, met iedere keer aandacht voor een andere periode. Donderdag 9 maart wordt gestart met rock & roll en de ‘fifties’.

Iedere muzikale vertelling besteedt de Schiedammer Auke Pol aandacht aan een andere tijdsperiode met bijbehorende muziek. Pol vertelt welke maatschappelijke ontwikkelingen bij het ontstaan van de popmuziekstijlen een rol spelen. Hoe reageren jongeren daarop? En wat is de invloed van techniek, media en commercie? Luisterfragmenten en filmclips zullen de lezing tot leven laten komen.
De geschiedenis van de popmuziek begint met rock & roll, een muziekstijl die in het midden van de jaren vijftig ontstaat. Rock & roll vloeit voort uit een aantal muziekstijlen die eraan vooraf zijn gegaan. Deze stijlen zijn vanuit een bepaald maatschappijbeeld ontstaan. Belangrijke technologisch uitvindingen aan het begin van de twintigste eeuw hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en de verspreiding van deze muziekstijlen.
Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de UVA in Amsterdam aan de faculteit sociologie, popmuziek en jeugdculturen. Vanaf 1980 gaf Auke Pol les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in zijn eigen lespraktijk Muziekhuis Schiedam.
De lezing vindt plaats in de bibliotheek in de Korenbeurs , Lange Haven 145. Deelname is gratis. Aanmelden via de website van Bibliotheek Schiedam. De start is om 19.30 uur.