Cobra staat centraal in het Stedelijk Museum Schiedam.
Cobra staat centraal in het Stedelijk Museum Schiedam. (Foto: PR)

Workshop ‘Een experimentele reis’

Op donderdag 16 maart, de geboortedag van Cobra-kunstenaar Anton Rooskens, organiseert het Stedelijk Museum Schiedam een creatieve workshop. 

Doe als de Cobra-kunstenaars en ga aan de slag met verschillende experimentele technieken. Voorop staat het experiment en het onbevangen als een kind, vrij durven schilderen. Deze workshop voor volwassenen sluit aan bij de tentoonstelling De reizen van Rooskens, waaraan deelnemers vooraf een kort bezoek brengen. Extra leuk: jarig op 16 maart? Dan mag die persoon gratis deelnemen.
De workshop ‘Een experimentele reis' is op donderdag 16 maart van 15.00 tot 16.30 uur. Prijs: 2,50 euro (excluseif museumentree. Er zijn diverse kortingstarieven van toepassing). Deze workshop is voor volwassenen.

Cobra

Dit jaar viert Nederland 75 jaar Cobra. De Cobra-beweging bestaat uit kunstenaars die behoefte hebben aan een vrije manier van schilderen. In de sobere jaren na de Tweede Wereldoorlog beginnen deze ‘experimentelen’ nieuwe vormen te zoeken om hun creativiteit te uiten. De klassieke regels voor schilderkunst lappen ze aan hun laars. Schilderen gaat vanuit de verbeelding en niet ‘zoals het hoort’.
Het wemelt in hun werk van de dieren en fantasiewezens en hun kunst is spontaan en kleurrijk. Maar tussen al dit vrolijke schemert ook een somber oorlogsverleden door. Drie jaar lang werken ze officieel samen, tussen 1948 en 1951.
Het Stedelijk Museum Schiedam begint in 1954 als een van de weinigen al met het verzamelen van Cobra-kunst.

Vier landen

De reizen van Rooskens neemt bezoekers mee op reis naar de belangrijkste bestemmingen die de schilder Anton Rooskens (1906-1976) aandeed om inspiratie op te doen voor zijn werk: vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en het Italiaanse dorpje Rivello. In de tentoonstelling zijn schilderijen, gouaches en foto's te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Reizen is een belangrijk thema in de moderne kunst, omdat het staat voor vrijheid en kennismaken met nieuwe dingen.
De reizen van Rooskens is nog te zien tot en met 25 juni in het Stedelijk Museum Schiedam.


Dit wil je weten



Ben je jarig op 16 maart? Dan mag je gratis deelnemen




Meedoen? Leuk! Meld je even aan via deze link