Een avond met avantgardistische literatuur.
Een avond met avantgardistische literatuur. (Foto: PR)

Tsjechische literatuur in Huis te Poort

Op vrijdag 17 maart om 20.15 uur staat in 't Huis te Poort Cultuur over de grens - Tsjechië, De verrukkelijke lichtheid van de Tsjechische literatuur op het programma.

Met enige regelmaat organiseert 't Huis te Poort een avond waarop cultuur uit een bepaald land of gebied centraal staat. Schrijvers en/of vertalers - bij voorkeur met een verschillende achtergrond - wordt gevraagd over hun werk te vertellen en eruit voor te dragen. Daarnaast wordt naar passende muzikale ondersteuning gezocht. Na avonden rond Irak en Rusland, zal dit keer Tsjechië centraal staan: het land van de avantgarde-literatuur in het Interbellum, de poëtische protestschrijvers en de melancholieke, soms absurdistische humor.
Natuurlijk is het gevaarlijk om te generaliseren, maar het valt op dat Tsjechische kunstenaars in het algemeen en schrijvers in het bijzonder het vermogen bezitten om grote thema's als dictatuur en oorlog aan te snijden, maar deze door hun milde ironie en subtiele toon toegankelijk te maken en daarmee heel dichtbij te halen.

Voorbeelden

Klassieke voorbeelden zijn De brave soldaat Svejk van Jaroslav Hašek dat dit jaar honderd jaar geleden verscheen,en natuurlijk De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera uit 1984, dat in de briljante vertaling van Jana Beranová een groot publiek wist te bereiken. En natuurlijk kunnen en willen we niet heen om de geniale schrijver Karel Capek die over alle denkbare onderwerpen en in alle denkbare genres onbetwiste meesterwerken schreef en de wereld en passant het woord ‘robot' naliet.

Drie kenners van de Tsjechische literatuur zullen deze avond - deels met beeld ondersteund - voordragen, over hun werk vertellen en in gesprek gaan met elkaar en het publiek. Vertaler Edgar de Bruin vertelt over Capeks kinderboek (!) Dasja , de foxterriër uit 1933 waarin Capek de vermakelijke lotgevallen van de pup Dasja tekent en beschrijft en daarmee de mensen een spiegel voorhoudt. Kees Mercks, docent Tsjechische en Slavische letterkunde, vertelt over zijn vertalingen en besteedt bijzondere aandacht aan De brave soldaat Svejk waarvoor hij het nawoord schreef bij de recente heruitgave. De grande-dame van de Tsjechische literatuur in Nederland, Jana Beranová, zal een korte voordracht verzorgen.
Kaarten kosten 15 euro. Reserveren kan via email naar Ad van der Kouwe: advanderkouwe@gmail.com onder vermelding van '17 maart' en het aantal kaarten. Meer info op www.thuistepoort.nl.