Wethouders en bestuurders van zorgorganisaties komen bijeen voor een uniek akkoord over samenwerking.
Wethouders en bestuurders van zorgorganisaties komen bijeen voor een uniek akkoord over samenwerking. (Foto: Soesja Boode)

Uniek akkoord: regionale krachtenbundeling om de zorg overeind te houden

De krachtenbundeling is uniek in Nederland. Maandagmiddag hebben tientallen organisaties in de zorg een regionaal gezondheidsakkoord ondertekend. In een situatie van dubbele vergrijzing willen ze dat er voldoende zorg blijft – wat een enorme uitdaging en opgave is.

Door Kor Kegel

De organisaties komen uit de regio Westland, Delfland en Schieland. Dat is het werkgebied van het Zorgkantoor dat hier onderhouden wordt door DSW Zorgverzekeraar in Schiedam. DSW heeft de zorgsector gemobiliseerd om tot dringend noodzakelijke vernieuwing in de zorg te komen.

“De cijfers liegen er niet om: het aantal 80-plussers in de regio zal de komende twintig jaar verdubbelen, terwijl het aantal professionals in de zorg in het gunstigste geval gelijk blijft – maar het aantal vacatures stijgt onrustbarend. Wanneer de zorgbehoefte zich naar verwachting blijft ontwikkelen, dan zou in 2060 één op de drie werkende Nederlanders in de zorg moeten werken. Dat is onrealistisch, zowel in menskracht als in financieel opzicht. Om de zorg en ondersteuning in onze regio in de toekomst beschikbaar te houden, gaan we gezamenlijk werken aan oplossingen,” staat in de toelichting op het akkoord.

De organisaties moeten daarvoor de nek uitsteken. Ze verklaren bereid te zijn om over hun eigen belang heen te stappen. Buiten de gebaande paden gaan ze vol vertrouwen in elkaar de zorg efficiënter maken “waarbij de behoeften van de inwoners centraal staan.”

Ondertekenaars

Tot de ondertekenaars behoren de wethouders van zeven gemeenten, te weten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland, Delft, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp. Ook organisaties met verpleeghuizen, zoals de Frankelandgroep, de Zonnehuisgroep, Argos Zorggroep en Pieter van Foreest, en ziekenhuizen (Reinier de Graaf, Franciscus Vlietland) onderschrijven het Regionaal Intergraal Gezondheidsakkoord (RIGA). Voorts behoren zorgorganisaties als Careyn, Pameijer en Ipse de Bruggen tot de ondertekenaars alsmede ROG-plus, GGZ Delfland en voorts de huisartsenposten, de gehandicaptenzorg en patiëntenorganisaties..

Zinvol bestaan

Een gezond en zinvol bestaan leiden is voor de meeste mensen de belangrijkste voorwaarde voor een hoge kwaliteit van leven. Samen met de inwoners zoeken de samenwerkende partijen naar oplossingen die bijdragen aan een gezonde en zinvolle leefomgeving. Door in te zetten op gezondheid, kansengelijkheid en bestaanszekerheid wordt ervoor gezorgd dat minder mensen gebruik moeten maken van zorg en dat deze daardoor beschikbaar blijft wanneer deze nodig is. 

Het RIGA vormt de basis voor regionale samenwerking rondom preventie, gezondheid, zorg en ondersteuning. Verschillende vormen van zorg en ondersteuning hangen vaak met elkaar samen. Ze vormen een keten. Als bijvoorbeeld iemand aan bestaanszekerheid verliest, stapelen de zorgproblemen zich achter de voordeur vanzelf op. Is er geen plek in het verpleeghuis, dan raken mantelzorgers automatisch overbelast. “Alleen in gezamenlijkheid met alle betrokken partijen kunnen we hiervoor tot oplossingen komen. Het gezamenlijk ondertekenen van het akkoord is een enorme impuls om in de regio de zorg ook in de toekomst bereikbaar en toegankelijk te houden.”

“Als iedereen blijft doen wat hij nu doet, lopen we tegen een zorginfarct aan,” werd tijdens de bijeenkomst in Delft opgemerkt. Het moet dus echt anders.

Het RIGA noemt nog geen concrete acties, maar dat is de volgende stap. Er is al heel wat bereikt dat bijvoorbeeld de gemeenten de bereidheid uitspreken om buiten de huidige structuren te denken en samen te werken, niet aan eindeloos overleg, maar aan duurzame transformatie.