De Statenzaal in het Provinciehuis in Den Haag wacht op 55 nieuw gekozen leden.
De Statenzaal in het Provinciehuis in Den Haag wacht op 55 nieuw gekozen leden. (Foto: provincie Zuid-Holland)

Veel meer Vlaardingers dan Schiedammers op kandidatenlijsten provincie

Het is niet altijd zo geweest en het wil ook niet zeggen dat het altijd blijft, maar ditmaal staan er voor de statenverkiezingen in Zuid-Holland veel meer Vlaardingers dan Schiedammers op de kandidatenlijsten. Hoe komt dat?

Door Kor Kegel

De verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland vinden over een week plaats. Ook de verkiezingen voor de waterschappen worden woensdag 15 maart gehouden. In het geval van Schiedam en Vlaardingen gaat het om het Hoogheemraadschap van Delfland. Doorgaans is de opkomst voor dit soort verkiezingen veel lager dan die voor de Tweede Kamer en de gemeenteraad en dat is niet zo vreemd. Kamerleden zie je geregeld op tv en die bekendheid maakt het makkelijker om een keuze te maken. Bij de gemeenteraad gaat het om lokale ontwikkelingen, een dicht-bij-je-bed-show dus, en dat kan betrokkenheid genereren.

Onbekend

Het nadeel bij campagnes voor Provinciale Staten is steevast, dat er vanuit het Provinciehuis wordt gecommuniceerd wat de provincie allemaal doet, maar minder komt uit de verf hoe de politieke partijen in de Staten van mening verschillen over de gewenste beleid. De kandidaten zijn door de bank genomen onbekend. Wie gaat stemmen, kijkt dus amper naar persoon en partijprogramma. Meestal stemt men op de partij waarop ook voor de Tweede Kamer of de gemeenteraad is gestemd.

Bij de waterschappen geldt dat evenzogoed. De meeste kandidaten zijn onbekend, er is vooral voorlichting over wat een waterschap doet en niet hoe de verschillende partijen erover denken.

7-16

Dit ter inleiding. Het verklaart niet waarom meer Vlaardingers op de kandidatenlijsten voor de Provinciale Staten staan dan Schiedammers. Laten we ze eerst eens noemen. Eerst de zeven Schiedammers. Op lijst 1, Forum voor Democratie, die in 2019 als grootste uit de bus kwam, staat op nummer 28 de heer J.J. Zijffers. Op lijst 2, de VVD, staat op plaats 35 oud-wethouder Ad Mostert. Op de PvdA-lijst staat oud-wethouder Maarten Groene op 43. Op de CDA-lijst op 37 weer een oud-wethouder, Christine Fläten-Daskalakis. Op de lijst van de ChristenUnie op plaats 16 Annelijn de Gier. Op de lijst van DENK op 9 Enes Ayhan. En op de lijst van Belang van Nederland op 32 Charlie Haas.

Dan de zestien Vlaardingers. Wethouder Bart Bikkers op 43 van de VVD-lijst. Wethouder Lianne van Kalken op 25 van de lijst van GroenLinks. Op de PvdA-lijst staat Stefanie Solleveld op 40. Op de CDA-lijst weer een zittende wethouder, Jacky Silos-Knaap. Op de CU-lijst staat Ruud van Harten op 4 en Wouter de Reus op 22. En dan is er een Vlaardingse invasie op de SP-lijst: Kwestan Nadir op 14, Kasper Vink op 28, oud-wethouder Arnout Hoekstra op 34, Siciid Ducaale op 40, Willem de Man op 44 en – als lijstduwer – Remi Poppe op 50.

Tot slot Erik van Pienbroek op 19 van de SGP-lijst, Sali Akça op 10 bij DENK en Rosaly Bregar op 13 en Frida Kramme op 29 op de lijst van Belang van Nederland.

Schiedam-Vlaardingen: 7-16. Opvallend is dat het er onder de Schiedammers drie oud-wethouders staan. Onder de Vlaardingers is Arnout Hoekstra ook oud-wethouder, maar hij wordt vergezeld van liefst drie zittende wethouders. Dat lijkt erop te duiden dat de Vlaardingse bestuurders meer netwerken, meer tijd steken in provinciale contacten om de besluitvorming in het Provinciehuis te beïnvloeden. En hoe komt dat dan weer?

Vlaardingen heeft sinds het verzet tegen woningbouw in de Broekpolder altijd veel regionale steun gekregen, eerst van de Rijnmondraad, later ook van de provincie Zuid-Holland. De laatste jaren heeft Schiedam geregeld meningsverschillen met het provinciebestuur gehad (Decathlon, molenbiotoop). De Schiedamse politiek is van oudsher introverter dan de Vlaardingse. Zou dat doorwerken naar de kandidaatstelling?