Golden Retrievers worden ook wel 'donzige hulpverleners' genoemd.
Golden Retrievers worden ook wel 'donzige hulpverleners' genoemd. (Foto: Adobe Stock)

Dieren bevorderen de genezing

Antibiotica, pijnstillers en andere medicatie. Er worden veel middelen ingezet bij de genezing. Eén medicijn dat vooralsnog over het hoofd wordt gezien: het huisdier. Uit onderzoek blijkt dat een trouwe viervoeter de genezing van een patiënt kan bevorderen.

Een hond als therapeut: het is zo gek nog niet. Patiënten die in het ziekenhuis liggen herstellen sneller wanneer zij regelmatig in contact komen met hun huisdier. Het biedt lichamelijke voordelen, zoals betere ontspanning, minder pijn en een lagere bloeddruk. Ook op mentaal gebied bieden dieren steun, troost en genezing. Zo worden paarden en honden ingezet voor traumatherapie en het vergroten van de weerbaarheid. Slachtoffers van de schietpartij in de Amerikaanse stad Newton mochten knuffelen met Golden Retrievers; ook wel 'donzige hulpverleners' genoemd. Mensen met PTSS en kinderen met psychische problematiek kunnen ook baat hebben bij dierentherapie. 

Fijne herinneringen

Datzelfde geldt voor patiënten met dementie. Contact met een huisdier, zoals een hond of kat, maakt ze rustiger, alerter én vrolijker. Dieren oordelen niet; ze zijn er altijd voor je. Dit zorgt ervoor dat patiënten zich sneller op hun gemak voelen. Wat blijkt: na afloop van een knuffelmoment met een huisdier zoeken zij meer contact met anderen. Het doet ze denken aan de fijne momenten met de hond of kat die zij vroeger zelf hebben gehad. Contact met een dier is voor iedereen gezond. Ook kinderen voelen zich vaak meer op hun gemak bij een dier. Een hond kan een 'maatje' zijn, aan wie zij hun geheimen vertellen of bij wie ze troost vinden als ze verdrietig zijn. Wereldwijd investeren verschillende ziekenhuizen én scholen in knuffel- en therapiedieren. Het effect is immers positief.