Eet puur en onbewerkt. Hoe minder toevoegingen, hoe beter.
Eet puur en onbewerkt. Hoe minder toevoegingen, hoe beter. (Foto: Adobe Stock)

Voeding voor een gezonde levensstijl

Voeding is de sleutel van een gezonde levensstijl. Van gevarieerde maaltijden tot vitaminesupplementen: waar moet je op letten als je zo gezond mogelijk wilt eten?

zondigen hoort er af en toe bij

Tip 1: eet puur en onbewerkt. Hoe minder toevoegingen, hoe beter. Laat de pakjes en zakjes dus zoveel mogelijk staan. 

Tip 2: eet zo gevarieerd mogelijk. Denk hierbij aan fruit, groenten, pitten, zaden, noten, peulvruchten, vis en vlees. Tip: eet onbespoten groenten en kies voor duurzaam vlees. 

Tip 3: sla geen voedingsstoffen over. Hoewel dieettrends komen en gaan, is het belangrijk om te weten dat je lichaam vetten, koolhydraten en eiwitten nodig heeft. Zonder deze ingrediĆ«nten kunnen we namelijk niet goed functioneren. Zolang je alles met mate eet, komt het goed. 

Tip 4: skip het crashdieet. Het klinkt aantrekkelijk, een crashdieet, maar het is geen aanrader. Het is slecht voor je humeur, huid en gewicht. Uiteindelijk is de kans groot dat je na het crashdieet juist meer aankomt. Een gezonde levensstijl houd je daarentegen veel langer vol. 

Tip 5: zondigen hoort er af en toe bij. Ook als je gezond eet, kan een pizza of stukje chocolade op zijn tijd geen kwaad. 

Het crashdieet is geen aanrader

Houd de 80-20 regel in je achterhoofd. Dat werkt zo: 80% van de tijd kies je voor gezonde voeding, de overige 20% neem je waar je trek in hebt. Hierdoor blijft alles in balans. Als je jezelf veel ontzegt is een gezonde levensstijl niet lang vol te houden.

Tip 2: eet zo gevarieerd mogelijk.
Tip 2: eet zo gevarieerd mogelijk.