De ecologische verbindingszone langs het spoor wordt doorgetrokken tot aan de woontorens.
De ecologische verbindingszone langs het spoor wordt doorgetrokken tot aan de woontorens. (Artist impression: gemeente Den Haag)

Meer groen moet woningproject op plek van brandweerkazerne vlot trekken

De schop had al lang de grond in moeten gaan voor de bouw van 548 woningen naast station Moerwijk, maar de Raad van State zette er vorig jaar een streep door. De gemeente heeft het aangepaste bestemmingsplan van project Levels op de plek van de oude brandweerkazerne in Moerwijk-Oost nu ter inzage gelegd. 

Op de plek van de oude brandweerkazerne aan de Assumburgerweg moeten 548 woningen komen. In december 2020 stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan. Maar de Raad van State oordeelde in juni 2022 dat de gevolgen van het woningbouwproject naast station Moerwijk voor het aantal auto's in het gebied niet voldoende waren toegelicht in het bestemmingsplan.

Nieuwe inrichting

In het nieuwe bestemmingsplan is naast 548 woningen ook ruimte voor 4500 vierkante meter aan voorzieningen, zoals bedrijven en horeca, meer groen en een parkeergarage. Maar er komt ook een ontmoetingsruimte voor bewoners. Verder worden de straten rondom het plan aangepakt en krijgen ze een nieuwe inrichting. De ecologische verbindingszone langs het spoor wordt doorgetrokken tot aan het gebouw en daar komt een wandelpad doorheen naar het station. 

Station Moerwijk

De gemeente vindt nog steeds dat de parkeerbalans passend is omdat Levels naast OV-knooppunt station Moerwijk ligt en er ingezet zal worden op deelauto's en -fietsen. Verder is er een parkeergarage met 205 parkeerplaatsen. In de omgeving wordt betaald parkeren ingevoerd. Bewoners van Levels krijgen geen parkeervergunning. Hierdoor ontstaat er door de komst van 548 woningen aan de Assumburgerweg geen extra parkeerdruk op de omgeving. Wethouder Martijn Balster (volkshuisvesting, welzijn en Zuidwest) staat pal achter het project. "Dit project levert met 548 woningen een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het gigantische woningtekort in Den Haag. Doordat er in Levels naast sociale huurwoningen ook middeldure- en vrijesector huurwoningen bijkomen, ontstaat er meer variatie aan woningen in Moerwijk-Oost en is er plek voor verschillende groepen inwoners.”