Neeltje Dijkstra op het Esmoreitplein.
Neeltje Dijkstra op het Esmoreitplein. (Foto: GvdIJ)

Moerwijk speelt muziektheaterstuk Esmoreit

Eind juni vormt het Esmoreitplein in Moerwijk het decor voor een bijzondere muzikale theatervoorstelling. Drie dagen lang spelen acteurs en muzikanten uit de buurt een nieuwe versie van het veertiende-eeuwse toneelstuk ‘Esmoreit’, waarnaar het plein is vernoemd. Iedereen kan meedoen aan deze bijzondere voorstellingen.

Door Gerard van den IJssel

Het idee voor een eigentijdse versie van ‘Esmoreit’ komt van Neeltje Dijkstra, één van de meest actieve buurtbewoners in Moerwijk. Sinds 2015 woont zij aan het Heeswijkplein. De negen jaar daarvoor werkte ze als opbouwwerker in Moerwijk en verloor ze haar hart aan de wijk. Geen project of vergadering gaat voorbij zonder dat mevrouw Dijkstra even haar neus laat zien, meedenkt en meehelpt. “Ik vind het belangrijk om positieve dingen te doen in de wijk”, zegt ze zelf daarover. “Er wordt al genoeg aandacht besteed aan de negatieve zaken in Moerwijk. Ik laat liever zien dat er hier ook heel veel goed gaat met mensen die echt wel wat kunnen en elkaar helpen.” Lang geleden, tijdens een van haar wandelingen door de wijk, viel het oog van Neeltje op het straatnaambordje Esmoreitplein. “Ik had geen idee wie of wat dat was. Ik ben dat gaan uitzoeken en kreeg al snel het idee om het toneelstuk op het plein zelf uit te laten voeren.”

Liefde en jaloezie 

Tijdens een buurtbijeenkomst waar onder meer het regiodealproject ‘De wijk als podium’ ter sprake kwam, lanceerde Neeltje haar idee. Het werd direct enthousiast opgepakt door theatermakers Maarten Bakker van Theater Dakota en Annemarie de Bruijn van het Zuiderparktheater, die samen de nieuwe bewerking gaan regisseren. Het oorspronkelijk toneelstuk gaat over Esmoreit, de kroonprins van het koninkrijk Sicilië, en zijn onmogelijke liefde voor Damiët, de dochter van de koning van Damascus. “Het stuk gaat over zaken die nu nog steeds actueel zijn”, zegt Neeltje Dijkstra. “Liefde, jaloezie, vooroordelen, cultuurverschillen, machtsmisbruik, noem maar op. Er is eigenlijk niet zoveel veranderd in 600 jaar.” Het muzikale deel van de voorstelling staat onder leiding van Freek Elbers, een muziekdocent en koordirigent die op het Esmoreitplein woont.

Input van bewoners 

De drie voorstellingen van ‘Moerwijk speelt Esmoreit’ staan gepland op 23, 24 en 25 juni. Het idee is om het plein als podium te gebruiken waarbij het publiek vanaf een tribune naar de muzikale theatervoorstelling kan kijken. De komende maanden gaan Maarten Bakker en Annemarie de Bruijn aan de slag om met een groep buurtbewoners een nieuwe versie van het toneelstuk te maken. Het moet een eigentijdse Moerwijkse bewerking worden, deels gebaseerd op de input van de bewoners zelf. Mensen uit Moerwijk en omgeving die mee willen doen als acteur of muzikant kunnen zich nog aanmelden bij Sujatha Jain van De wijk als podium (mailen naar Sujatha@theaterdakota.nl of bellen naar 06-81742490). “Iedereen is welkom”, zegt Neeltje Dijkstra. “Ik geloof dat er nu al zo’n tien acteurs zijn, maar er is nog plek voor meer mensen. Er wordt elke dinsdagavond gerepeteerd in wijkcentrum Moerwijk, maar als je minder tijd hebt, gaan ze kijken of je aan een deel van de repetities genoeg hebt.” Zelf doet mevrouw Dijkstra niet mee. “Ik kan nog geen twee zinnen achter elkaar onthouden”, zegt ze lachend. “Maar misschien dat ik wel als verteller kan helpen. Dan kan ik de tekst gewoon voorlezen.”


Jouw krant De Posthoorn gaat met de tijd mee!

West Media, uitgever van deze krant, gaat met haar tijd mee. De nieuwste ontwikkeling daarin is de nieuwe stijl van schrijven; met hashtags en emoji's.

Junior Researcher Alex Pril heeft in opdracht van de redactie onderzocht of de huidige schrijfstijl aansluit bij het lezerspubliek. Verrassend genoeg bleek de gemiddelde leeftijd van de lezer veel lager te liggen dan verwacht. Pril adviseert daarom met klem om de schrijfstijl in de krant daarop aan te laten sluiten. De directie heeft dat advies overgenomen en vanaf komende week leest u deze krant in de #NieuweStijl.

Deze nieuwe stijl, ook wel bekend als de TikTok- of Insta-stijl, bestaat uit een aantal belangrijke pijlers:

- Artikelen zijn niet langer dan 140 woorden omdat de lezer anders de aandacht verliest;

- Afkortingen als 'ff' en 'suc6' in plaats van 'even' en succes' worden gebruikt om het leestempo te verhogen;

- Emoji's worden ingezet om teksten kracht bij te zetten;

- @mentions en #hashtags worden ingezet om een dialoog te openen.

De redactie is heel benieuwd naar uw reactie op deze verbeteringen. Laat uw mening voor zaterdag weten via alex.pril@uitgeverijwestmedia.nl..


Cabaretier en schrijver Wim de Bie (83) overleden

Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de VPRO maandag bekend. Hagenaar De Bie was vooral bekend van het legendarische duo Van Kooten en De Bie. De twee ontmoetten elkaar destijds op het Dalton Lyceum aan de Aronskelkweg in Den Haag. Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker kan niet worden overschat, schrijft de VPRO waarvoor Wim de Bie jarenlang tv-programma's maakte. Van Kooten en De Bie verwierven grote bekendheid met de uitzendingen van het Simplisties Verbond en hun vele typetjes, zoals de Hagenezen Jacobse en Van Es.

Zo komt de nieuwe krant eruit te zien.