Minister Weerwind voor Rechtsbescherming liet zich onlangs alvast bijpraten over de Wijkrechtspraak. Hij sprak onder andere met  burgemeester Jan van Zanen, de directeur van het Zuid-West College en een buurtmoeder en buurtvader.
Minister Weerwind voor Rechtsbescherming liet zich onlangs alvast bijpraten over de Wijkrechtspraak. Hij sprak onder andere met burgemeester Jan van Zanen, de directeur van het Zuid-West College en een buurtmoeder en buurtvader. (Foto: gemeente Den Haag)

Wijkrechtspraak start dit najaar vanuit Moerwijk

De Rechtbank start binnenkort met Wijkrechtspraak in Den Haag Zuidwest. Dat gebeurt vanuit wijkcentrum Moerwijk. Tijdens een zitting van deze speciale rechtbank staat niet het strafbare feit, maar de mens achter het dossier centraal. Zo hoopt men onder andere te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden.

Gemeente Den Haag, de rechtbank, politie en Openbaar Ministerie willen met de Wijkrechtspraak bewoners met uiteenlopende en meervoudige problemen helpen. De rechter kijkt waar een persoon echt mee geholpen is en doet uitspraak na afstemming met meerdere betrokken partijen.
Het project is een actie uit het programma Preventie met Gezag Zuidwest. Het doel van dit meerjarige programma is om te voorkomen dat jongeren in Zuidwest in de criminaliteit belanden en daarin afglijden.
De rechtbank verwacht in het najaar te kunnen starten met de eerste zaken vanuit Wijkcentrum Moerwijk.

Mens centraal

"Dankzij de wijkrechtspraak staat niet de zaak, maar de mens meer centraal. De rechter kijkt naar de verschillende problemen die inwoners hebben en kijkt hoe zij - naast een eventuele straf - structureel geholpen kunnen worden om hun leven weer op orde te krijgen”, Jan Van Zanen burgemeester Den Haag

De Officier van Justitie kan besluiten om een zaak voor te leggen aan de Wijkrechter. Het OM doet dit als duidelijk is dat iemand kampt met diverse uitdagingen in zijn of haar leven. Te denken valt aan schulden, drugsgebruik, schoolverzuim, problemen binnen het gezin of huisvestingsproblemen. Daarnaast zullen ook leerplichtzaken en incassozaken deel uitmaken van de wijkrechtspraak, omdat hierbij ook vaak sprake is van meerdere problemen.

Structureel helpen

Het structureel helpen van bewoners staat bij wijkrechtspraak op één. De persoon moet actief met zijn problemen aan de slag. Betrokken organisaties of mensen uit het netwerk van de verdachte komen mee naar de zitting. Onder regie van een rechter werken gemeente, politie, OM, advocaten, (jeugd)reclassering, Raad voor de Kinderbescherming en diverse hulpinstanties samen om de verdachte structureel te helpen. Wijkrechtspraak?stimuleert op deze manier dat betrokkenen hun leven op orde brengen, aan herstel werken voor henzelf en de buurt, het eventuele slachtoffer onder ogen komen, een dagbesteding zoeken en iets doen aan mogelijke schulden. Daarnaast wordt er gezamenlijk gezocht naar duurzame oplossingen waardoor de kans kleiner wordt dat iemand verder in de problemen raakt of nogmaals de fout in gaat.

Preventie met Gezag

Wijkrechtspraak is één van de 19 acties uit Preventie met Gezag Zuidwest. Het doel van dit meerjarige programma is om te voorkomen dat jongeren in Zuidwest geronseld worden door criminelen. De samenwerkende partners doen dit door perspectief te bieden aan jongeren en grenzen te stellen waar dit nodig is. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft voor de komende jaren hiervoor geld beschikbaar gesteld.


Gemeente investeerde €3 miljard voor veilige en leefbare stad

Den Haag heeft vorig jaar aanzienlijk moeten investeren in de stad. Dat blijkt uit de jaarrekening 2022.

Het was een bewogen jaar met de oorlog in Oekraïne, de stijgende prijzen en groeiende energielasten. Dit had grote gevolgen voor veel inwoners, ondernemers en instellingen in de stad. Naast de steun vanuit het Rijk heeft de gemeente ondersteuning geboden om de gevolgen zoveel mogelijk te dempen. Ook werd er in 2022 een nieuw coalitieakkoord gesloten.
De gemeente heeft vorig jaar ruim €3 miljard geïnvesteerd in de stad. Dit geld is onder andere uitgegeven aan bijstandsverlening, armoedebestrijding, jeugdzorg, verduurzamingsmaatregelen, woningen en het schoonhouden van de straten. Met als doel om onze stad heel, veilig en leefbaar te houden.
Wethouder Financiën Saskia Bruines: "We zien dat onze stad groeit en dat vraagt om investeringen. We moeten de financiële ontwikkelingen in Den Haag de komende jaren scherp in het oog houden. Er komen grote uitdagingen op ons af zoals de aanhoudende inflatie, maar ook het perspectief van de afnemende inkomsten vanuit het Rijk. Gevolg is dat er voor de korte termijn investeringen kunnen worden gedaan, maar voor de lange termijn geen grote uitgaven gepland kunnen worden. Dit heeft invloed op de noden en knelpunten in de stad. We zetten ons daarom samen met andere gemeenten in voor voldoende middelen vanuit het Rijk voor de langere termijn. De gesprekken over de herverdeling van het gemeentefonds en nieuwe financieringssystematiek zijn daarom van groot belang.”

Positief resultaat

Toch is er onderaan de streep van de gemeentelijke jaarrekening sprake van een positief resultaat van ruim €55 miljoen. Dat is een plus van 1,7%.


Dierenambulance waarschuwt: 'Pak dode vogels niet op'

Europa kampt sinds oktober 2021 met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Omdat de ziekte ook besmettelijk is voor mensen, waarschuwt de Dierenambulance om alert te blijven.

Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s Gravenhage en omstreken treft nog steeds dagelijks vogels aan die naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer van deze ziekte zijn. Vogelgriep kan besmettelijk zijn voor mensen en daarom waarschuwen de medewerkers van Dierenambulance Den Haag: “Pak een vogel die je verdenkt van vogelgriep, levend of dood, nooit op!”

Het is belangrijk dat zowel levende als dode dieren snel weggehaald worden. Hier kun je de dierenambulance voor bellen. Linette Eveleens van de Dierenambulance Den Haag: “Vanwege het besmettingsgevaar gaan wij zorgvuldig om met andere dieren in de ambulance, de gezondheid van onze chauffeurs en het tussendoor ontsmetten van de ambulances. Hierdoor kost het soms meer tijd om een besmet dier weg te halen. Wij hopen op begrip bij de mensen.”

Wat zijn de symptomen van vogelgriep? De vogels gedragen zich vreemd. Ze vertonen apathisch gedrag, hebben neurologisch en coördinatieproblemen. Zwemmen of draaien bijvoorbeeld rondjes.  Snot-, slijmuitvloei bij snavel en /of ogen. 

Dode vogel(s) gevonden? Nogmaals, pak ze niet op! Bel de lokale dierenambulance op om de vogel weg te komen halen, tel. 070-3282828.