Op de Vissershavenweg vond een grote verkeerscontrole plaats van auto’s, busjes, motoren en scooters.
Op de Vissershavenweg vond een grote verkeerscontrole plaats van auto’s, busjes, motoren en scooters. (Foto: gemeente Den Haag)

Grote handhavingsactie in Scheveningen

In Scheveningen is op Hemelvaartsdag zowel langs de kust als in de haven en in het oude dorp een integrale handhavingsactie gehouden. Er werden onder andere bekeuringen uitgedeeld en één persoon is aangehouden. 

Op de Vissershavenweg vond een grote verkeerscontrole plaats van auto’s, busjes, motoren en scooters. 165 voertuigen werden gecontroleerd. Eén persoon werd aangehouden voor rijden onder invloed van drugs en de politie schreef 24 bekeuringen uit. Er werd ook een vuurwapen in beslag genomen, die na onderzoek nep bleek te zijn.

Acht bestuurders kregen een boete van 450 euro omdat de voertuigen te veel decibel produceerden. 62 scooters werden op de rollerbank gezet. 13 bestuurders ontvingen een bekeuring voor uiteenlopende misstanden.

De Rijksbelastingdienst inde bijna 42.000 euro aan openstaande rekeningen en constateerde bij meerdere personen een openstaande schuld van in totaal 358.000 euro. Op 9 auto’s is beslag gelegd en 2 voertuigen zijn afgevoerd. De gemeentelijke belastingdienst heeft op 7 voertuigen beslag gelegd voor een openstaande schuld van 18.590 euro. Zes van deze voertuigen kregen een wielklem. De eigenaar van het zevende voertuig heeft direct zijn schuld betaald.

Mensen ontvingen boetes voor onder andere fietsen op de boulevard en blowen en alcohol drinken op plekken waar het niet mag. Langs de kuststrook geldt namelijk een alcohol- en blowverbod. Een dakloze man is doorverwezen naar de hulpverlening. 

Het scanteam van de handhavingsorganisatie stuurt 151 automobilisten een naheffing voor het niet betalen van parkeergeld (parkeerbelasting). Vijf voertuigen stonden foutgeparkeerd en kregen een bon. De nautische boa's deden de controle op het water. Ze spraken mensen aan die in de haven wilden springen. Een schipper is aangesproken voor het uitluisteren van de marifoon.
Brandweer, Stedin, Politie, Douane, de Omgevingsdienst Haaglanden, de Handhavingsorganisatie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleerden horecazaken. Er werden meerdere misstanden geconstateerd. Zo moest er bij twee zaken voedsel worden weggegooid, bleek een zaak geen vergunning te hebben voor gokkasten terwijl deze er wel stonden. En was gerommeld met de elektra. Daarnaast werd er in een strandtent een slaapplek ontdekt.
De Haagse Pandbrigade bezocht 24 woningen en constateerde meerdere misstanden, zoals veel te hoge huren, 3 keer illegale kamerverhuur, 3 keer energiefraude en een niet toegestane woningsplitsing. Bij 14 vergunde kamerverhuurders bleek het een en ander mis, zoals het ontbreken van brandblussers en rookmelders. De dienst SZW van de gemeente doet extra onderzoek naar twee mogelijke gevallen van uitkeringsfraude.