Jelle Bakker is amateur-kerkmusicus.
Jelle Bakker is amateur-kerkmusicus. (Foto: pr)

Organist Jelle Bakker geeft in De Toevlucht lezing over de Johannes Passion van Bach

Wat maakt de Johannes Passion tot een indrukwekkende compositie? Organist Jelle Bakker vertelt woensdag 29 maart in De Toevlucht in Ypenburg over de opbouw en achtergronden van dit muziekstuk voor koor en solisten. Dat doet hij met muzikale medewerking van Oratoriumkoor Cantando Pijnacker. 

De Johannes Passion wordt minder vaak gezongen dan de Matthäus Passion. Waarom dat zo is? Dat vraagt om enige uitleg van achtergrond en context: de oorsprong van de passietraditie, het Lutheranisme, de kunstvorm van de Barok en het absolute genie van Bach. In een concert met koren en koralen uit de Johannes Passion van Oratoriumkoor Cantando licht Jelle Bakker met beeld en geluid dit toe.
Jelle Bakker (1971) is amateur-kerkmusicus. Hij studeerde piano bij Rintje te Wies, beiaard bij Willem Mesdag en orgel bij Jeroen de Haan. In 2017 behaalde hij het diploma Kerkmuziek III van de Protestantse Kerk in Nederland. Sinds 2007 is hij verbonden als organist aan de PKN-gemeente De Toevlucht in Den Haag-Ypenburg. In het dagelijks leven is hij Rijksambtenaar en ICT-manager bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanvang: 20.00 uur, de kerk is open om 19.30 uur. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de onkosten.