Brian Kiptoo komt als winnaar over de finish.
Brian Kiptoo komt als winnaar over de finish. (Foto: Bart Hoogveld )

Brian Kiptoo wint winderige CPC Loop Den Haag

De 47ste NN CPC Loop Den Haag is gewonnen door de Keniaan Brian Kiptoo (1.00.53), maar de opmerkelijkste prestatie leverde Nienke Brinkman. Ze won bij de vrouwen en liep ondanks de wind de halve marathon in  1.07.44. Daarmee verbeterde ze haar persoonlijk record met bijna 3 minuten. Met meer dan 27.000 deelnemers was de 47ste editie ondanks het gure weer een waar loopfeest!

Bij de mannen schudde Brian Kiptoo in de slotfase landgenoot Moses Kiptoo (1.00.55) en Albert Rop (Bahrein, 1.01.05) van zich af. Khalid Choukoud finishte als beste Nederlander: vierde in 1.02.55. Choukoud, dit jaar ambassadeur van de NN CPC Loop Den Haag, had de voorbije week last van een fikse verkoudheid maar was tevreden over zijn prestatie. "Ik liep op 85 procent van mijn kunnen."

Bijzondere prestatie

Extra bijzonder was de prestatie van Brinkman. De NN CPC Loop Den Haag was nog maar haar tweede halve marathon. Vorig jaar liep ze in Zwitserland een tijd van 1.10.43. Vorig jaar won de atlete de NN Marathon Rotterdam in een nationaal record van 2.22.51, ook veroverde ze brons op de EK in München.

Op het erepodium werd Brinkman geflankeerd door Rosalinda Jepketer (Bahrein, 1.08.40) en de Keniaanse Pauline Esikon (1.08.47). "De laatste kilometer was het zwaarst. Dat was een hel,",  sprak Brinkman na afloop. Ze bereidt zich voor op de marathon van Boston op maandag 17 april. “Deze race heeft duidelijk gemaakt dat ik goed op schema lig”, aldus Brinkman. 


Den Haag doorstaat drukke demonstratiedag: waterkanon ingezet op A12 en schade aan Zuiderpark 

Den Haag maakte zich zaterdag op voor de komst van duizenden boeren naar het Zuiderpark voor de demonstratie van Farmers Defence Force. Omdat er voor diezelfde dag ook een klimaatprotest op de Utrechtsebaan was aangekondigd, stelde burgemeester Jan van Zanen vooraf grenzen aan de demonstratie in het Zuiderpark: de boeren moesten hun trekkers thuis laten en de klimaatactivisten mochten elders in de stad hun punt maken.

Rond een uur of één is het nog rustig in het Zuiderpark. Niet alleen boeren hebben deze dag huis en haard verlaten om in het Haagse stadspark hun ongenoegen over het regeringsbeleid te uiten. Bij de ingang aan de Vreeswijkstraat staat een eenzame demonstrant. Ze houdt een bord omhoog met daarop de tekst: 'Stikstofregels? Coronavaccins zijn het gevaar! Schrijf daar eens over in je krantje'. Het verkeer glijdt langzaam aan haar voorbij. Op de protestlocatie zelf is een bonte mengeling van demonstranten aanwezig: de één verwijst met een paar woorden op een bord karton het cornavirus naar het land der fabelen, de ander komt niet verder dan een boerenzakdoek inderhaast vastgebonden aan een rugzak of een stuk papier met daarop: Rutte rot op! 

Forum voor Democratie

Ook rechtse politieke partijen grijpen de demonstratie aan om, vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen, hun punt nog eens te maken. Forum voor Democratie is deze dag overal in het Zuiderpark. Op de picknicktafels bij de ingang aan de Vreeswijkstraat zitten aanhangers met vlaggetjes en ballonnen. En op het podium hangt een groot spandoek: Stikstofprobleem bestaat niet, stem op 15 maart Forum voor Democratie. Voorman Thierry Baudet is, net als Geert Wilders, naar het Zuiderpark toegekomen om zo vlak voor de verkiezingen nog even zieltjes te winnen. 

De demonstatie in het Zuiderpark verloopt gemoedelijk. Wel vernield een shovel 's ochtends een hekwerk waarna enkele zware voertuigen het terrein op rijden. De schade zal worden verhaald op chauffeur van de shovel. De eigenaren van de andere voertuigen hebben een proces-verbaal gekregen. Boeren die met hun trekkers, ondanks het verbod, toch naar Den Haag willen rijden, worden bij de gemeentegrens opgevangen.

Aan de andere kant van de stad is op hetzelfde moment een klimaatactie bezig. Ondanks het verbod van burgemeester Van Zanen om de Utrechtsebaan te bezetten, zitten de demonstranten toch weer op de A12. Een waterkanon moet er uiteindelijk aan te pas komen om een einde aan de actie te maken. 700 klimaatactivisten worden opgepakt. Op maandagmorgen zitten er nog maar drie vast, de rest is dan al vrijgelaten.

"Over het algemeen is de demonstratie in het Zuiderpark rustig verlopen. Ik baal enorm van de schade die aan het Zuiderpark is ontstaan door de actie van een shovel-chauffeur. Ook vind ik het triest dat het nodig was om op de A12 een waterkanon in te zetten", blikt Van Zanen terug. 

Veel omgekeerde Nederlandse vlaggen zaterdag in het Zuiderpark