Geflankeerd door dansers openen wethouder Bruines en Paul Broekhoff het kunstwerk.
Geflankeerd door dansers openen wethouder Bruines en Paul Broekhoff het kunstwerk. (Foto: The Hague & Partners/Arnaud Roelofsz)

Optische illusie in stijl van Escher onthuld op stadhuis Den Haag

Ter gelegenheid van de viering van zijn 125e geboortejaar is sinds verleden week op de voorgevel van het 50 meter hoge stadhuis een op Escher-geïnspireerde optische illusie te zien. Wethouder cultuur Saskia Bruines en Paul Broekhoff, zakelijk directeur Kunstmuseum, onthulden het werk.  Komende weken worden ook de Haagse Poort, de Malietoren en het Provinciehuis aangekleed in Escher-stijl.

De optische illusie is het werk van de kunstenaars van studio VOLLAERSZWART, Madje Vollaers en Pascal Zwart. Escher gebruikte in zijn grafische werk vaak optische illusies, reflecties, onmogelijke architectuur, ritmische patronen en herhaling. In plaats van letterlijk het werk en de beeldtaal van Escher te gebruiken, wilde het kunstenaarsduo juist op een abstracte manier deze thema's een interactie laten aangaan met de architectuur van Den Haag. Wethouder Bruines: "Samen met het Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis heeft de gemeente hard gewerkt aan een breed stadsprogramma. Den Haag heeft namelijk werelds grootste museale Escher-collectie in bezit. Dit jaar zie ik als een mooie impuls voor de stad en ik hoop dat het een trots gevoel geeft bij de inwoners.” 

Paul Broekhoff, zakelijk directeur van het Kunstmuseum: "Zijn werk is heel toegankelijk. In het Kunstmuseum kun je in de tentoonstelling Escher - Andere wereld letterlijk in zijn onmogelijke wereld dwalen. Tot en met juni kunnen inwoners van alle stadsdelen gratis naar de tentoonstelling tijdens speciale avondopeningen vol kunst en muziek. Op zo'n avond is er gratis busvervoer van en naar het museum vanuit de wijk. Leidschenveen en Ypenburg is 29 maart aan de beurt.”