Hart voor Den Haag maakte bezwaar tegen de rommelige aanblik bij de herdenking.
Hart voor Den Haag maakte bezwaar tegen de rommelige aanblik bij de herdenking. (Foto: WM)

Oorlogsmoment toch op tijd opgeknapt

Historie

Het lijkt erop dat de actie van Hart voor Den Haag is geslaagd. De partij wilde opheldering over een rommelig oorlogsmonument Ypenburg. Inmiddels heeft de gemeente de plek opgeknapt.

Tijdens Dodenherdenking op 4 mei lagen er rijplaten om het Monument Grenadiers en Jagers aan het Böttgerwater in Ypenburg, stonden er hekken omheen en stond er een mobiele toiletcabine naast het monument. Tot afgrijzen van raadslid Dubbelaar: “Dit is respectloos en onbegrijpelijk. Zoiets mag gewoon niet gebeuren. Dat mensen hierdoor geschokt zijn, dat begrijp ik volkomen. Het is bijzonder triest dat het monument er zo bijstaat tijdens Dodenherdenking. Hoe haal je het in je hoofd om er een mobiel toilet naast te zetten? Het moet direct opgelost worden!”

Zijn partij wilde dat er actie werd ondernomen, omdat op 10 mei een herdenking plaatsvindt voor de gevallen militairen tijdens de Duitse aanval in 1940 en de slag om de Residentie. Dubbelaar stelde daarom schriftelijke vragen. En die lijken niet aan dovemans oren te zijn gericht, want afgelopen maandag waren de hekken verdwenen. 

Raadslid Dubbelaar: “De militairen die hun leven verloren verdienen ons respect.” Door verschillende bewoners werd de partij tijdens de Nationale Dodenherdeking gewezen op de slechte omstandigheden hoe het Monument Grenadiers en Jagers erbij stond. Het monument staat sinds 2010 bij het Böttgerwater in Ypenburg.  

Verplaatst

Het Monument Grenadiers en Jagers is een monument ter nagedachtenis van militairen uit het Regiment Garde Grenadiers en Jagers die sinds 1940 omgekomen zijn. Het beeld werd gemaakt door kunstenaar Dirk Bus. 

Het monument is onthuld op 6 oktober 1951 door generaal H.G. Winkelman aan de Hofweg in Den Haag en stond hier tot november 1964. Van 1964 tot 2010 stond dit monument op de Johan De Wittlaan in Den Haag. In april 2010 werd het overgeplaatst naar het Böttgerwater op Ypenburg. Daar werd het op 10 mei onthuld door burgemeester Jozias van Aartsen en de commandant van het Regiment Garde Grenadiers en Jagers, luitenant-kolonel Maurice Timmermans. De gouverneur van de Residentie, luitenant-generaal mr. Dick van Putten en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Lex Oostendorp waren hierbij ook aanwezig.

Het Garderegiment Grenadiers en Jagers is opgericht door Koning Willem I om ‘onder zijn oog’ dienst te doen. Het regiment heeft zich in de loop van de tijd bewezen in het gevecht, onder meer tijdens de Belgische Opstand (1830).