Directeur Bianca Boutestijn en leerling Merlijn bij de flessenautomaat.
Directeur Bianca Boutestijn en leerling Merlijn bij de flessenautomaat. (Foto: WM)

Montessorischool Leidschenveen viert 25-jarig bestaan met feestweek

Nieuws

Montessorischool Leidschenveen bestaat 25 jaar. Van 31 mei tot en met 2 juni wordt dit gevierd met een feestweek. En er is alle reden voor een feestje! De animo voor deze school is ook na een kwart eeuw nog onverminderd groot.

Workshops, een sportdag, een Parade en een puzzeltocht. Tijdens de feestweek is er van alles te doen voor de leerlingen van de Montessorischool Leidschenveen. Maar ook de leerkrachten laten zich niet onbetuigd. Zij geven op donderdagavond in de Broodfabriek een voorstelling. Die is gebaseerd op een prentenboek, dat speciaal voor dit lustrum is geschreven door kinderboekenschrijvers.  Het is al weer het vierde ‘unieke’ prentenboek dat op deze manier tot stand komt. 

Flessenactie

Dat een feestweek met zoveel activiteiten wel wat geld kost mag duidelijk zijn. Om alle activiteiten te kunnen bekostigen is er onder andere een flessenactie bedacht. Frans Beukers, vader van een leerling uit groep 8,  en directeur Bianca Boutestijn prijzen de inzet van de ouders en de leerlingen. “In sommige klassen is er zelfs een competitie ontstaan”, vertelt Frans. “Meisjes die langs de deuren waren gegaan, hadden maar liefst 80 flessen opgehaald”, vult Bianca hem aan. 

Kinderen die zelf initiatieven nemen, is volgens beide kenmerkend voor leerlingen van montessorischolen. In een montessoriklas zitten meerdere leeftijdsgroepen door elkaar. “Zo leren ze elkaar te helpen. Het gaat bij ons ook niet alleen om de cognitieve vaardigheden, maar ook de sociale zijn belangrijk. We geven ze vaardigheden mee die ze later nodig hebben in de samenleving”, licht Bianca toe. Dat gebeurt op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door met elkaar de tuin op het schoolplein te onderhouden of door als leerling van groep 8 geïnteresseerde ouders rond te leiden op school. “En omdat we hier veel ouders hebben die geen Nederlands spreken, doen ze dat vaak in het Engels. Zo brengen ze wat ze in de klas leren meteen in de praktijk”, vertelt Bianca.

Voor Frans, vader van drie kinderen, was deze pedagogische aanpak destijds de reden om voor de school van zijn kinderen net wat verder te rijden. “Mijn oudste twee zitten inmiddels op de middelbare school, de jongste verlaat dit jaar de school om naar het voortgezet onderwijs te gaan”, vertelt hij. “Bij de rondleiding destijds zagen we dat de kinderen allemaal zo lekker zelfstandig aan het werk waren en dat de één de ander hielp. Dat sprak ons aan.” En nu zijn oudste twee voortgezet onderwijs volgen, ziet hij ook wat deze aanpak heeft opgeleverd. “Ze zijn goed in het zelfstandig oplossen van problemen, en ook sociaal. Voor hen is iedereen gelijk”, zegt Frans. Bianca merkt dit ook op bij haar zonen die ook op de Montessorischool Leidschenveen hebben gezeten. “En ik krijg dit ook regelmatig van andere ouders te horen.”

De school heeft na 25 jaar nog steeds voldoende aanmeldingen, ondanks dat de wijk inmiddels 20 jaar oud is en de eerste Vinex-kinderen de basisschool al lang zijn ontgroeid. Na Balans aan het Klaverveld zijn wij in Leidschenveen de grootste basisschool. Bianca wil de huidige 18 groepen echter niet verder uitbreiden. “Daarom nemen we ieder jaar maximaal 60 kinderen aan.”

“Wij zijn altijd blij met nieuwe leerkrachten”, zegt Bianca. “Door ver vooruit te kijken en mensen zelf op te leiden doen we zelf iets aan het leerkrachtentekort. Ook is er niet veel verloop in het team. Sommige leerkrachten werken hier al meer dan 15 jaar. Dat zegt ook wel wat over de sfeer hier op school.”

Verkeersbrigadiers

Wel wil Bianca tot slot nog een oproep doen voor vrijwilligers. “Voor een veilige route naar school werken we met verkeersbrigadiers. Het zou fijn zijn als we er meer hebben, zodat we kunnen garanderen dat ze er elke ochtend staan.  Dus woon je in de buurt en heb je ‘s ochtends nog een half uurtje over; we zijn echt heel bij met je. De deur staat altijd open.”

Van Klaverveld naar Cicerostrook

De lange wachtlijst voor de Montessorischool Nieuw Vreugd en Rust in Voorburg was destijds de reden dat er in 1998 aan het Klaverveld in, toen nog, Leidschendam een tweede montessorischool de deur opende. Directeur Dineke de Korte had zich hier als adjunct-directeur van de school in Voorburg hard voor gemaakt. De nieuwe school aan het Klaverveld begon met maar 8 leerlingen maar groeide gestaag. De leerlingen kwamen overal vandaan. Na meerdere omzwervingen werd in 2005 de deur geopend van een nieuw schoolgebouw aan de Cicerostrook in Leidschenveen. Inmiddels is de school uitgegroeid tot een populaire basisschool met zo’n 450 leerlingen en 18 groepen. Sinds 2017 heeft Bianca Boutestijn het stokje van haar voorganger overgenomen. De Montessorischolen in Voorburg en Leidschenveen zijn via de koepel Vreugd en Rust nog altijd aan elkaar verbonden.