De jongeren gaan met wethouder Hilbert Bredemeijer en hun pas verworven lintje op de foto.
De jongeren gaan met wethouder Hilbert Bredemeijer en hun pas verworven lintje op de foto. (Foto: Fleur Beemster)

Dertien jongeren ontvangen Haags jeugdlintje

Nieuws

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Afgaande op de prestaties van de dertien Haagse jongeren die onlangs een Haagse jeugdlintje ontvingen, ziet die toekomst er goed uit. De lintjes werden in Diligentia uitgereikt door wethouder Hilbert Bredemeijer (jeugd).

Sinds de start van de Haagse Jeugdlintjes in 2009 zijn er 188 Jeugdlintjes uitgereikt aan kinderen en jongeren. Het Haags Jeugdlintje is er voor drie leeftijdsgroepen: 6 tot en met 12 jaar, 13 tot en met 17 jaar en 18 tot en met 22 jaar. De jeugdlintjes zijn bedoeld voor kinderen en jongeren die zich op een bijzondere manier belangeloos inzetten voor de stad. Hun verhalen zijn bemoedigend en tegelijkertijd inspirerend.

Michelle Reinhard (18) is één van de jongeren die een jeugdlintje ontving. Samen met een team regelde zij laptops voor de eerste vluchtelingen uit Oekraïne. Zo konden ze in ieder geval onderwijs volgen. Zij is al vanaf haar 12e bij de Haagse Raad van Kinderen. Michelle spreekt zich ook uit als het gaat om kinderarmoede. Manish Kalpoe (16) is ook zo’n kanjer die zich belangeloos inzet voor anderen. Hij al zes jaar actief bij de ‘Jeugdgroep van Oranje’, een jongerenorganisatie voor en door jongeren die jonge mensen helpt zich te ontwikkelen. Daar zit hij ook in de band als basgitarist en helpt anderen op weg met muziek maken.

Amal Chaabaoui (16) is een spil in de stichting ‘2Gather’ in de Schilderswijk. Al zeven jaar verzet ze daar veel werk. “Ik help graag oudere en jonge mensen. Wij hebben zoveel mensen blij gemaakt, dat is echt top om te zien”, vertelt ze. Ze neemt bijvoorbeeld met twee stagiairs de sportbegeleiding van kinderen voor haar rekening. En ook is ze bij de kinderclub actief. Daarnaast zit ze in de ‘superwomen’ denktank. Door andere vrouwen uit te nodigen om te vertellen over hun werk, doen ze samen ideeën en inspiratie op.

Uit eigen ervaring weet Aya Touati (15) hoe lastig en eenzaam het soms is als je uit een ander land komt. Zij kwam uit Spanje naar Nederland en sprak de taal nog niet. Ook daarom helpt zij nu mensen die eenzaam zijn, of samen iets willen ondernemen. In buurtcentrum Vliethage is zij een drijvende kracht bij activiteiten. Zo bedacht ze niet alleen een uitje met de Kinderclub naar de Winter Efteling, ze maakte ook de begroting en regelde de bus. Aya is kok in opleiding. Komende zomer gaat ze in het buurtcentrum koken voor ouderen.

Amir El Youssefi (18) is voorzitter van de Jongerenraad. Hij vertegenwoordigt daarin zijn wijk Vrederust. Dat deed hij onlangs in raadszaal naar aanleiding van de steekpartij bij de Berensteinlaan. Hij wil dat mensen oog krijgen voor de dingen die goed gaan. Daar betrekt hij de buurtmoeders bij, met wie hij activiteiten op touw zet.

Ook Benjamin Benson (22) doet veel voor de jeugd, maar dan in het Schipperskwartier. Hij stimuleert ze om de juiste keuzes te maken. En soms fungeert hij daarbij als klankbord. Hij organiseert activiteiten, ook voor jonge kinderen. En sporttoernooien voor de iets oudere. Bij de Haagse Sporttuin Schilderswijk zijn ze blij met Anouar Azarkan (17). Hij geeft er voetballes, coacht de kinderen, en motiveert ze. Hij wil ervoor zorgen dat meisjes ook veilig kunnen sporten in de wijk. En heeft oog voor oudere, soms eenzame wijkbewoners, voor wie hij een soepactie opzette. Yousri Hamouchi (17) heeft een missie in Moerwijk. Elke week is hij in de weer om mensen te helpen. Hij haalt bij oudere mensen oud papier en glas op, helpt mee de ontbijtpakketten voor gezinnen in te pakken. En stond elke week paraat bij de aanschuiftafel in de Participatie Keuken.

Jessa Zwerverink (17) hoorde tijdens een les op ‘haar’ Hofstad Lyceum dat sommige meisjes niet naar school kwamen als ze ongesteld waren. Omdat er niet altijd geld is om maandverband te kopen. Jessa schreef een projectplan, deed onderzoek naar het goedkoopste maandverband, én kon de directie overtuigen om geld beschikbaar te stellen. Nu kunnen meisjes makkelijk maandverband pakken op school.

Dina Akkouh (16) is bij 2Gather’ en de ‘Haagse Sporttuinen een steun voor meisjes die het lastig hebben. Ze helpt ze om weerbaar te worden, maakte in coronatijd voedselpakketten en deed mee aan geldinzameling voor waterputten in landen waar mensen gebrek aan water hebben.

Sophia de Groot (8) is de jongste die dit jaar een Jeugdlintje kreeg. Samen met haar moeder Marlies schreef zij een boek: “Pinkie heeft epilepsie”. Sophia heeft zelf veel last van epilepsie. Met het boek willen Sophia en haar moeder kinderen helpen die ook epilepsie hebben en er meer bekendheid aan te geven. De opbrengst gaat naar Epilepsie Nederland.

Amira Leri (9) en Adam Leri (11) komen uit één gezin. Amira is al vanaf haar vijfde in de weer om mensen in Escamp en wijkcentrum ‘Escampade’ blij te maken. Ze bedenkt activiteiten voor de kinder- en meidenclub. Net al zijn zus, organiseert broer Adam workshops in het wijkcentrum en helpt waar nodig. Adam wil later sociaal werker worden.