Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

Gemeente Den Haag biedt oudere inwoners valpreventie trainingen aan

Den Haag biedt haar oudere inwoners ook dit jaar weer in alle stadsdelen groepstrainingen valpreventie aan. Hierin wordt gewerkt aan balans, mobiliteit en spierkracht.

Tijdens de vorige sessies in 2021 en 2022 namen 463 senioren deel aan de groepstrainingen en 120 senioren aan de individuele trainingen. “We streven nu naar 1350 deelnemers”, aldus wethouder Kavita Parbhudayal van onder meer Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning en Informele Zorg).

Onderzoek

Onderzoek laat volgens haar zien dat ouderen na het volgen van de cursus 61% minder kans maken om te vallen en dat hun angst om te vallen met 37% afneemt, waarna zij weer vaker durven te bewegen.

“Het is belangrijk om valongelukken bij ouderen te voorkomen”, zegt Parbhudayal. “Want een valongeluk veroorzaakt lichamelijk letsel en vaak ook eenzaamheid en isolement; door angst om te bewegen en eropuit te gaan.  We bevelen onze trainingen om valongelukken te voorkomen dan ook van harte aan.”

Groepstrainingen zijn op locatie (vaak een buurthuis) en geschikt voor thuiswonende senioren die in groepsverband kunnen bewegen. De cursusduur is 13 weken met ook aandacht voor gezelligheid na afloop van de les.

Individuele trainingen zijn bij mensen thuis. Deze serie duurt 4 weken en is vooral geschikt voor mensen die het (tijdelijk) lastig vinden om naar een locatie te komen of om in groepsverband te bewegen.

Eerste keer gratis 

De trainingen worden in heel Den Haag gegeven. De kosten bedragen 50 euro (of 25 euro met een Ooievaarspas). Wie alle lessen meedoet, betaalt niets en krijgt aan het eind van de cursus zijn/haar geld terug. Wie wil ontdekken of de trainingen valpreventie lessen voor hem/haar zijn, kan de eerste keer gratis meedoen. Meer informatie op denhaagblijftstaan.nl.