Door met de SUP op pad te gaan worden de grachten schoon gehouden.
Door met de SUP op pad te gaan worden de grachten schoon gehouden. (Foto: PR)

SUPpen en zwerfafval opvissen

De gemeente Den Haag houdt een SUP-actie. Tot en met 30 september kan iedereen in Den Haag een gratis SUP-board lenen om zwerfafval te vissen uit de grachten.

Op donderdag 4 mei vond de kick-off van de SUP-actie plaats bij restaurant Kaai 13. Wethouder Anne Mulder: “Samen houden we onze stad schoon. Ben daarom ook erg blij met dit initiatief, omdat op deze manier iedereen een steentje kan bijdragen aan het schoonhouden van onze grachten. We willen het succes van vorig jaar minimaal evenaren. Daarom wordt nog een tweede locatie gerealiseerd.”

Bij SUPpen staan de beoefenaars op een surfplank en kunnen ze zich voortbewegen met een peddel. Nu is er een actie aan verbonde, waardoor
de Haagse grachten schoon blijven.

Probleem

Afval in het Haagse water is een groot probleem. “Door de wind komt plastic in het water terecht. Als het blijft liggen op straat, gaat het rondzwerven en waait het zo in de sloot of gracht. Het plastic verzamelt zich vervolgens in het water en daar waait het niet meer uit”, vertelt Arthur Hagen waterexpert van de gemeente Den Haag. Jaarlijks halen de Haagse slootploegen wel 120 ton afval uit het water. Het afval wat niet uit het water wordt gehaald, kan naar de bodem zinken. Daar breekt het af in kleine stukjes tot microplastics.

Tweede actie

Om hier wat aan te doen organiseert de gemeente Den Haag samen met Kiteboardschool.nl voor de tweede keer de SUP-actie. In de maanden mei tot en met september kan er weer wekelijks gratis een rondje worden gepeddeld op een SUP board. Deelnemers kunnen dan zwerfafval vissen uit de Haagse grachten. Op een SUP board vaar je makkelijk over het water en met een schepnetje of afvalknijper vis je het afval zo op. Op deze manier wordt een leuk uitje op het water gecombineerd met het schoonhouden van de grachten. Tot en met 30 september kan iedereen in Den Haag een gratis SUP-board lenen en afval vissen uit het water. Voor meer informatie en aanmelden kunnen belangstellenden terecht op de pagina: https://www.schoondoenwegewoon.nl/nieuws/doe-mee-aan-de-sup-actie.