Debat voor scholieren

Voorafgaand aan de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 wordt in Den Haag een Scholierendebat georganiseerd. Op donderdagmiddag 9 november vindt in de Bibliotheek Den Haag een scholierendebat met de genomineerde auteurs van de Boekenbon Literatuurprijs plaats. De Boekenbon Literatuurprijs wordt dit jaar op donderdagavond 9 november uitgereikt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

De Bibliotheek Den Haag organiseert al jaren met succes een scholierendebat met de genomineerde auteurs van de Boekenbon Literatuurprijs. Leerlingen van Haagse middelbare scholen lezen dan de genomineerde boeken. Tijdens een bijeenkomst in de Bibliotheek gaan zij in debat met elkaar en met de aanwezige auteurs. Uiteindelijk kiezen de leerlingen hun favoriete boek: de Haagse Scholierenfavoriet. Soms kiezen zij voor hetzelfde boek als de vakjury, maar soms kiezen de scholieren een eigen favoriet. Elk jaar is het Scholierendebat een belangrijke inspiratie voor de scholieren die met de auteurs in gesprek kunnen, maar ook voor de auteurs die vaak onder de indruk blijken van de vragen die zij krijgen van de scholieren. 

Een onafhankelijke jury, dit jaar onder leiding van oud-minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, maakt haar keuze uit door uitgevers ingezonden titels.