Vivi Vassileva is op dit moment één van de beste percussionisten.
Vivi Vassileva is op dit moment één van de beste percussionisten. (Foto: pr)

Residentie Orkest en Vivi Vassileva brengen muzikale ode aan de natuur

Het Residentie Orkest brengt vrijdag 31 maart met het concert 'Mens & Natuur' een ode aan de natuur. Onderdeel van dit programma is de Nederlandse première van Recycling Concerto. Dit muziekstuk werd speciaal gecomponeerd voor Vivi Vassileva, op dit moment één van de beste percussionisten ter wereld. Ze zal het werk op 31 maart zelf uitvoeren in Amare.

Recycling Concerto van Gregor Mayrhofer combineert klanken uit gerecyclede afvalobjecten met die van een symfonisch orkest. Met hergebruik van materialen, gebruiksvoorwerpen, daagt hij Vassileva, voor wie hij het stuk componeerde, uit om experimenteel en vindingrijk te werk te gaan. Zo speelt het koper bijvoorbeeld met dempers van gebruikte spullen. Voor het publiek is het bijwonen van dit concert een bijzondere ervaring.

Verder staat deze avond Beethovens Zesde symfonie, de ‘Pastorale', op het programma. De uitvoering door het Residentie Orkest wordt gecombineerd met natuurbeelden van fotograaf Tobias Melle. Make music, not trash: fat is de gedachte achter het concert Mens & Natuur onder leiding van chef-dirigent Anja Bihlmaier. Afval, zwerfvuil, luchtvervuiling: het Residentie Orkest reflecteert muzikaal op hoe wij onze uitstoot kunnen bewaren én hergebruiken. Beethovens Zesde symfonie, de ‘Pastorale', is zijn beroemde ode aan de natuur. De daarbij geprojecteerde Pastoral Symphony in Images van de Duitse fotograaf Tobias Melle slaan een brug tussen de romantische benadering van Beethovens muziek en de actuele onderwerpen milieubescherming en klimaatcrisis.

Aanvang om 20.00 uur, kaarten via amare.nl