Boswachters Milan en Anouk vinden dat er vaak veel te licht wordt gedacht over het broedseizoen.
Boswachters Milan en Anouk vinden dat er vaak veel te licht wordt gedacht over het broedseizoen. (Foto: hethaagsegroen.nl)

Broedseizoen is begonnen: 'Blijf op de paden en houd de hond aangelijnd!'

Het broedseizoen is losgebarsten. Vogels, vossen, reeën en andere dieren zoeken een partner om mee te paren. Dat betekent dat de dieren rust nodig hebben en daar kunnen wij voor zorgen. 

Door Merijn van Grieken

Het broedseizoen is van 15 maart tot 15 juli. De meeste dieren planten zich in die periode voort. Ze zoeken een partner, paren met elkaar, baren of werpen jonkies of broeden eieren uit. In deze tijd zijn de dieren extra kwetsbaar. "Hoe beter we ons aan de regels houden, des te beter is de start van de nieuwe generatie dieren. Dus, blijf op de paden en houd de hond kort aangelijnd", zeggen de Haagse boswachters Milan en Anouk. "Als je van het pad afgaat, vertrap je niet alleen bijzondere planten maar verstoor je ook de dieren. Veel dieren komen verzwakt uit de winter. Ze hebben alle energie nodig om voedsel te zoeken, een partner te vinden en voor hun jongen te zorgen. Als mensen en honden onverwachte bewegingen maken, zoals van het pad afwijken, schrikken ze. Ze ruiken gevaar, raken gestrest, vluchten en raken uitgeput. Het gaat ten koste van de energie die ze hard nodig hebben om voor nageslacht te zorgen", legt Anouk uit.
Honden moeten in deze periode aangelijnd moeten worden. "Loslopende honden laten in de groengebieden een geurspoor achter dat wilde dieren ruiken. Ze koppelen dat aan de aanwezigheid van een wolf. Dus: gevaar! Omdat de geur lang blijft hangen, durven ze er weken, soms zelfs maanden, niet meer te komen. Loslopende honden hebben een negatief effect op konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren en kunnen zorgen dat grote grazers schrikken en gaan hollen, waardoor ze een gevaar vormen voor recreanten. Daarnaast broeden vogels zoals de eend, gans, zwaan, graspieper, tjittjaf, roodborst en houtsnip op de grond of maken laag in de struiken een nest. Als een hond door de struiken struint, raken de vogels in paniek en vliegen op. De kans is groot dat zij niet naar het nest terugkeren en hun eieren niet uitkomen. Houd daarom flexlijnen kort bij het uitlaten zodat de hond op het pad blijft", legt Milan uit. Dat betekent niet dat honden in deze periode helemaal niet los kunnen lopen. Anouk: "We hebben in Den Haag speciale losloopgebieden. Die staan op de hondenkaart van gemeente Den Haag staan de losloopgebieden."
Helaas komen Milan en Anouk toch nog geregeld mensen tegen die hun honden los laten lopen daar waar dat niet mag. Als ze hierop aangesproken worden, hebben ze allerlei smoesjes. Milan: "Mensen zeggen dat het losrennen bij de natuur van hun hond hoort. Of dat hij aangelijnd zijn ontlasting niet kan doen. Laatst zei iemand dat zijn hond door ziekte niet meer lang te leven heeft en hij hem daarom de vrijheid van het losrennen gunde. Die had ik niet eerder gehoord. Wel hoor ik vaak: ‘Ik wilde mijn hond echt nét aan de lijn doen'.”
Milan benadrukt dat hij een dierenliefhebber is en niets tegen honden heeft. "Integendeel. Maar het is mijn werk om de natuur te beschermen zodat de dieren kunnen bouwen aan een volgende generatie. Buiten de aangewezen losloopgebieden moet de hond aan de lijn. Simpel. Word je betrapt, dan kost dat 100 euro.” Anouk vindt dat er te makkelijk over het broedseizoen wordt gedacht. "Van ach, het is maar een nestje of wat is nou een meter van het pad af? Maar als honderd mensen dat zeggen zijn er al 100 nesten met gemiddeld 5 eieren verstoord. Dat zijn dan 500 eieren die niet uitkomen.”
Wie thuis van het broedseizoen wil meegenieten kan meekijken met de nestcams van Dunea, bijvoorbeeld naar de kerkuilen bovenin het bezoekerscentrum de Tapuit en de nestcam van de slechtvalken bovenin de watertoren van Scheveningen. Ook staan de webcams van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland weer aan.

Bron: hethaagsegroen.nl