Literatuurmuseum/Kinderboeken- museum vertrekt uit Den Haag

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum verhuist in 2025 waarschijnlijk naar Utrecht. Het museum en de gemeente Utrecht hebben een intentieovereenkomst getekend. De Utrechtse gemeenteraad moet nog goedkeuring geven aan het plan van het Kinderboekenmuseum om zich te vestigen in de Domstad. 

Het museum is nu nog gevestigd in Den Haag, Omdat het museum het huidige gebouw aan het Prins Willem-Alexanderhof binnen enkele jaren moet verlaten werd een nieuw onderkomen gezocht. Het oog is nu gevallen op Magazijn De Zon, voorheen de plek van de Openbare Bibliotheek en boekhandel Broese. Het museum hoopt daar vanaf 2025 zijn deuren te openen voor bezoekers van alle leeftijden. 

De Utrechts wethouder, Dennis de Vries, is blij dat het museum naar Utrecht wil komen. "Hun plan sluit aan op de wensen die we ophaalden tijdens de gesprekken met de stad over wat er met dit pand moet gebeuren.” 

Ook museumdirecteur Aad Meinderts is enthousiast: "Voor onze collectie van schrijversbrieven en -portretten, handschriften en kinderboekenillustraties, en ons tentoonstellings- en activiteitenprogramma is Magazijn De Zon een ideale locatie. Ooit was het pand een warenhuis, nu wordt het een warenhuis waar je kunt dwalen tussen schrijvers en verhalen. Door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid per trein, is Utrecht een aantrekkelijke vestigingsplaats.”