Verleden week werd de Beatrixlaan geschikt maakt voor tweerichtingsverkeer.
Verleden week werd de Beatrixlaan geschikt maakt voor tweerichtingsverkeer. (Foto: Robert Heijdemann)

Eén rijbaan Beatrixlaan ruim een jaar dicht voor WarmtelinQ

Maandag 27 maart is aannemer A.Hak begonnen met de warmtetransportleidingen van WarmtelinQ. Over een lengte van ruim 3 kilometer verdwijnen de buizen in de Rijswijkse grond. Geboord of in een sleuf gelegd. Over 14 maanden bereiken ze de grens met Den Haag. De werkzaamheden hebben gevolgen voor het autoverkeer.

Door Robert Heijdemann

De industrie rond de havens van Rotterdam produceert veel restwarmte. Die wordt nu nog ‘geloosd’ en verdwijnt in de lucht of het water. De Gasunie investeert 400 miljoen in WarmtelinQ, waarmee die restwarmte wordt gebruikt door er water tot rond de 120 graden mee op te warmen. Met dit water kunnen, via een leidingenstelsel, huizen in Rijswijk en ook in Den Haag worden verwarmd.

De ondergrondse leiding vanuit de haven van Rotterdam volgt in Rijswijk de Prinses Beatrixlaan naar Den Haag. Begin februari is begonnen met de voorbereidingen die nodig zijn voor de daadwerkelijke aanleg van deze ondergrondse leiding. 

Verleden week is de Prinses Beatrixlaan afgesloten voor verkeer richting Den Haag tussen de Generaal Spoorlaan en de Van Vredenburchweg. Dit is gedaan om de laan geschikt te maken voor tweerichtingsverkeer. Sinds maandag is de rijbaan van de Prinses Beatrixlaan richting Delft geheel afgesloten. De rijbaan richting Den Haag blijft al die 14 maanden open. Maar wel met één rijstrook richting Den Haag en één rijstrook richting Delft.

Tijdens deze afsluiting zijn er omleidingen via de Schaapweg of de Burgemeester Elsenlaan. Bewoners van de Kleurenbuurt en De Mare bereiken hun woning via tijdelijke routes.

Op de meeste plekken waar de leiding komt, wordt een sleuf in de grond gegraven. In deze sleuf worden de buizen gelegd. Op drie plekken worden de leidingen door boring in de grond gebracht. De A4 en ook de Churchilllaan worden zo intensief gebruikt dat die niet kunnen worden afgesloten. Hier worden de buisdelen aan elkaar gelast tot een lengte van 1 kilometer en komen ze vervolgens met een boormachine op hun plek.

De warmteleiding bestaat uit twee buizen naast elkaar. Het warme water stroomt door de buis met een diameter van zeventig centimeter en een wanddikte van 10 centimeter naar Den Haag. Een tweede buis van gelijke omvang is er om het afgekoelde water terug te laten vloeien. Daar wordt het opnieuw opgewarmd en gaat het terug de aanvoerleiding in. Het water moet over een grote afstand getransporteerd worden. Daarom wordt in Delft een pompstation gebouwd om voldoende druk in de leidingen te houden.