Alice van den Dool (achter de tafel) speelt met een bewoonster het kwartet.
Alice van den Dool (achter de tafel) speelt met een bewoonster het kwartet. (Foto: pr)

Leidschenveen-Ypenburg heeft dankzij Alice van den Dool een eigen kwartet

Kunst, architectuur, geschiedenis en bewoners van Leidschenveen-Ypenburg. Het zijn vier van de negen categorieën van het kwartet van  Alice van den Dool. Met het spel wil ze laten zien hoe mooi het stadsdeel is.

Naast vormgeefster en fotograaf is Alice van den Dool ook inwoonster van Ypenburg. In het voorjaar van 2022 bedacht ze dat het misschien wel heel leuk zou zijn als het achtste stadsdeel van Den Haag een eigen kwartet zou krijgen. Een spel met al het moois van de Vinex. Eerder maakte ze al het Delfts kwartet en dat was een succes.
"In de zomer deed ik onderzoek naar allerlei interessante plekken in de wijk, plekken die opvallend zijn, ‘iconische gebouwen', natuur in de wijk, plaatsen waar veel jongeren zich verzamelen, ‘chille plekken', kunst in de openbare ruimte, architectuur, de geschiedenis van Leidschenveen en Ypenburg, voorzieningen. En ik heb gezocht naar bewoners die het leuk vonden om in een kwartet te komen. Zo ontstonden er negen categorieën met elk vier onderdelen die tezamen een kwartet vormen”, aldus Alice. Van elk item maakte ze een foto en schreef ze er een kort weetje over.
Met het spel wil Alice laten zien hoe mooi het stadsdeel is, maar wil ze ook de diversiteit van tonen. Daarom heeft ze de kleuren van de LHBTQ vlag voor de verschillende categorieën gebruikt. Alice vindt het belangrijk dat bewoners met elkaar het spel spelen. "Die sociale component vind ik erg leuk”. Om het spelen van het kwartet te stimuleren, speelde ze het zelf met bewoners in de beide bibliotheken, stadsboerderij Landzigt en in de Verkeerstoren van Ypenburg. "Steeds waren er weer andere mensen en andere gesprekken over de wijk", vertelt ze.
Het Vinex-kwartet is  zolang de voorraad strekt, in één van de twee bibliotheken in Leidschenveen-Ypenburg op te halen.