Het schaap wordt vakkundig van zijn pak wol ontdaan.
Het schaap wordt vakkundig van zijn pak wol ontdaan. (Foto: Jan van Es)

Schapen stadsboerderij Landzigt geknipt en geschoren

De schapen van stadsboerderij Landzigt in Leidschenveen hoeven voorlopig niet meer naar de kapper. Onlangs werden ze geknipt en geschoren. Landzigt maakte er samen met lunchcafé De Smulhoeve een feestje van.

Er waren veel mensen met kinderen deze middag naar de boerderij gekomen. Ze kwamen niet alleen om te zien hoe de dieren van hun wollen jassen werden afgeholpen, er waren ook allerlei activiteiten. Zo konden kinderen armbandjes van schapenwol maken. Daarnaast was het mogelijk om mee te doen met  Oudhollandse spelletjes of los te gaan op een springkussen. Verder was er nog een skippyballenrace en kinderen zich laten schminken. 

Parasieten

Schapen worden één keer per jaar geschoren, in het voorjaar. Dit wordt niet alleen gedaan omdat zo'n wollen jas bij 20 graden of hoger toch wel een last is. Het ontbreken van zo'n dikke vacht zorgt er onder voor dat de lammetjes beter kunnen drinken. Ook voorkomt het dat de schapen parasieten krijgen of omvallen doordat de vacht te dik en te zwaar wordt. En een schaap dat op zijn rug ligt, kan niet meer zelf gaan staan. Dit kan voor het dier fataal zijn. 


Gemeente investeerde €3 miljard voor veilige en leefbare stad

Den Haag heeft vorig jaar aanzienlijk moeten investeren in de stad. Dat blijkt uit de jaarrekening 2022.

Het was een bewogen jaar met de oorlog in Oekraïne, de stijgende prijzen en groeiende energielasten. Dit had grote gevolgen voor veel inwoners, ondernemers en instellingen in de stad. Naast de steun vanuit het Rijk heeft de gemeente ondersteuning geboden om de gevolgen zoveel mogelijk te dempen. Ook werd er in 2022 een nieuw coalitieakkoord gesloten.
De gemeente heeft vorig jaar ruim €3 miljard geïnvesteerd in de stad. Dit geld is onder andere uitgegeven aan bijstandsverlening, armoedebestrijding, jeugdzorg, verduurzamingsmaatregelen, woningen en het schoonhouden van de straten. Met als doel om onze stad heel, veilig en leefbaar te houden.
Wethouder Financiën Saskia Bruines: "We zien dat onze stad groeit en dat vraagt om investeringen. We moeten de financiële ontwikkelingen in Den Haag de komende jaren scherp in het oog houden. Er komen grote uitdagingen op ons af zoals de aanhoudende inflatie, maar ook het perspectief van de afnemende inkomsten vanuit het Rijk. Gevolg is dat er voor de korte termijn investeringen kunnen worden gedaan, maar voor de lange termijn geen grote uitgaven gepland kunnen worden. Dit heeft invloed op de noden en knelpunten in de stad. We zetten ons daarom samen met andere gemeenten in voor voldoende middelen vanuit het Rijk voor de langere termijn. De gesprekken over de herverdeling van het gemeentefonds en nieuwe financieringssystematiek zijn daarom van groot belang.”

Positief resultaat

Toch is er onderaan de streep van de gemeentelijke jaarrekening sprake van een positief resultaat van ruim €55 miljoen. Dat is een plus van 1,7%.


QR-tegels houden oorlogsgeschiedenis Ypenburg levend

Aan het Böttgerwater zijn woensdag 17 mei officieel de QR-tegels onthuld door wethouder Kavita Parbhudayal. Ze houden de oorlogsgeschiedenis levend. De tegels zijn er gekomen dankzij de actieve vrijwilligers van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, in het bijzonder Astrid Abbing en Henk Kronenberg, en met financiële steun van de gemeente.

Te midden van het kabbelende Böttgerwater, aan de rand van een stille stadswijk, vertelt het monument Grenadiers en Jagers op Ypenburg het heldhaftige verhaal van de Slag om de Residentie. Ongeveer op deze plek aanvaardde kapitein Wilhelm Böttger op 10 mei 1940 kalm zijn noodlot: een dodelijke Duitse kogel in de hartstreek.

'Laat mij maar liggen en ga je gang…', zei de commandant van de compagnie die was aangewezen om het vliegveld van Ypenburg op de Duitsers te heroveren. Böttger was een stoutmoedige man en ging voorop in de strijd. Deze en nog veel meer informatie kan nu met behulp van QR-tegels eenvoudig worden ontsloten. In 15 naar hen vernoemde straten in de Waterbuurt van Ypenburg krijgen soldaten van toen dankzij de QR-tegels een gezicht; uit eerbetoon én om de geschiedenis levend te houden.
"Anno nu zijn er steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog”, zegt stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal van Leidschenveen-Ypenburg. "Het is daarom aan ons om het verhaal van de helden van toen door te vertellen aan de komende generaties. Wij zijn dat verplicht aan hen die destijds hun leven in de waagschaal stelden voor onze vrijheid. De QR-tegels vormen een moderne en aansprekende manier om de geschiedenis levend te houden."

De QR-tegels zijn er gekomen dankzij de actieve vrijwilligers van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, in het bijzonder Astrid Abbing en Henk Kronenberg, en met financiële steun van de gemeente.
De QR-tegels onthullen soms opmerkelijke details en illustraties. Zo zien we een overlijdensadvertentie uit de NRC van 14 februari 1989 van Johanna Josephine Wilhelmine Hooijmeijer, die een dag eerder op 88-jarige leeftijd is heengegaan. En in kleine letters onder haar naam: 'Sinds 10 mei 1940 weduwe van Wilhelm Otto Julius Böttger'. Die datum staat anno 2023 nog altijd in het geheugen gegrift van Hagenaars.

Fotocollage Kapitein Wilhelm Otto Julius Böttger