's Avonds werd het stadhuis in de kleuren van de Oekraïense vlag, blauw en geel, verlicht.
's Avonds werd het stadhuis in de kleuren van de Oekraïense vlag, blauw en geel, verlicht. (Foto: gemeente Den Haag)

Den Haag staat stil bij 1 jaar oorlog in Oekraïne

Vrijdag was het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Tijdens een bijeenkomst in Utrecht werd hierbij stilgestaan. Den Haag toonde diezelfde dag haar solidariteit met Oekraïne. Dit gebeurde onder andere door de Oekraïense vlag te hijsen bij het stadhuis. 

Oekraïners uit alle delen van Nederland kwamen vrijdag samen in Utrecht om stil te staan bij de oorlog in hun land. In Den Haag verblijven op dit moment ruim 3.000 gevluchte Oekraïners. Wethouder Mariëlle Vavier ging samen met een aantal gevluchte Oekraïense vrouwen uit Den Haag naar de herdenkingsbijeenkomst 'Remember Together' in Utrecht. Onderweg ging ze met hen in gesprek. Het waren indrukwekkende verhalen over hun vlucht en het op stel en sprong moeten achterlaten van hun thuisland. Ook werd er gesproken over hun ervaringen in Den Haag en de hoop op een toekomst zonder oorlog.
"De gesprekken met de vrouwen hebben me geraakt. De bijeenkomst in de Jaarbeurs waar president Zelensky de Oekraïense ontheemden toesprak was ontroerend. Het is bijzonder om te zien hoe deze samenkomst de Oekraïners verbindt",  aldus wethouder vluchtelingen en internationaal, Mariëlle Vavier.

Vrijdag werd ook de Oekraïense vlag bij het Haagse stadhuis en aan De Hofvijver gehesen. 's Avonds werd het stadhuis in de kleuren van de Oekraïense vlag, blauw en geel, verlicht. Daarmee toont Den Haag solidariteit naar het land, haar inwoners en haar slachtoffers van deze oorlog.


Basisschool Prinses Catharina Amalia haalt met grote loterij geld op voor Giro 555

Obs Prinses Catharina Amalia in Leidschenveen heeft afgelopen week een grote actie op touw gezet. Samen met diverse bedrijven uit de omgeving is een loterij gehouden. De opbrengst van de verkoop van lootjes komt ten goede aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Kinderen en hun ouders verkochten de hele week lootjes. Op donderdag 23 februari stond het schoolplein vol met kinderen die haast niet konden wachten op hun prijs. Er waren kinderboeken, tickets voor diverse attracties en zelfs toegangskaarten voor de wedstrijd ADO-Heracles voor 10 kinderen met een begeleider te winnen! Het klapstuk van de middag was een gloednieuwe 3 meter grote Teddybeer, gedoneerd door een gezin waarvan de kinderen op de basisschool in Leidschenveen zitten. Volwassenen konden kappersbonnen, een snackpan en beautypakketten winnen nadat ze lootjes hadden gekocht. De steun van sponsoren en alle betrokkenen was volgens de school overweldigend. De opbrengst van de actie wordt op 6 maart bekend gemaakt op de website www.obspca.nl. Het totale bedrag wordt gestort op Giro555. 


Voorjaarsvakantie vol activiteiten in Ypenburg

Het jeugdwerk van Wijkz heeft een leuk programma samengesteld voor de voorjaarsvakantie. Zo is er donderdag 2 maart van 12.00 tot 13.00 uur in wijkcentrum Piet Vink de kidsclub (4 - 10 jaar). 's-Middags is er van 15.30 tot 17.00 uur voor jong en oud een spelletjesmiddag. Voor beide activiteiten geldt: aanmelden bij Emily. 's Avonds is er van 19.00 tot 21.00 uur in de YP een inloop voor 15-plussers. Vrijdag 3 maart staan onder andere de volgende activiteiten op het programma: 15.00 tot 17.00 uur open inloop in de YP voor 8 - 14 jarigen. Van 19.30 tot 20.30 een dansworkshop voor meiden van 12+ in het Piet Vink-centrum. Info en aanmelden bij Emily. Tot slot zijn er deze dag in de sporthal twee voetbaltoernooien. Van 19.00 tot 20.30 uur voor 10+ en van 20.30 tot 22.00 uur voor 15+. Zondag 5 maart is er 15.00 tot 17.00 uur voor 8-14 jarigen een open inloop in wijkcentrum Piet Vink. En van 19.00 tot 21.00 uur in de YP voor 15-plussers.




































































foto van werknemers van de gem. reinigingsdienst die na drie dagen staken weer het werk hebben hervat. Misschien wel eens goed om deze mensen die regelmatig het winkelcentrum Leidschenveen en omgeving schoonhouden in het zonnetje te zetten.

Bron: Nu.nl

Gemeenten en vakbonden zijn het eens over een nieuwe cao. Dat betekent dat vuilnisophalers en andere werknemers er minimaal 240 euro per maand bij krijgen. Daarbovenop krijgen ze een loonsverhoging van 2 procent. Eerder aangekondigde stakingen zijn voorlopig van de baan.De afgelopen tijd hebben ambtenaren diverse keren gestaakt. Zo werd in onder meer Amsterdam, Utrecht en Den Haag het vuilnis niet opgehaald.
Door de afspraken in de nieuwe cao gaan vuilnisophalers er volgens vakbond CNV ruim 12 procent op vooruit. Ook ander personeel krijgt extra geld. Zo krijgen ambtenaren die op hbo-niveau werken er zo'n 8 procent bij.
Daarnaast is afgesproken dat de ambtenaren er een vrije dag bij krijgen en dat 5 mei (Bevrijdingsdag) vanaf volgend jaar een vaste vrije dag is. Ook wordt het onder voorwaarden mogelijk om eerder te stoppen met werken.
Verder krijgen ambtenaren die thuiswerken een vergoeding van 3 euro per dag. De cao geldt voor 190.000 medewerkers en gaat met terugwerkende kracht in per 2 januari. De afspraken lopen tot het einde van dit jaar.
De afgelopen dagen is gestaakt, waardoor in Amsterdam vuilnis niet is opgehaald. Dergelijke stakingen zouden de komende dagen ook plaatsvinden, maar vanwege het akkoord zijn de acties opgeschort. De eerste ophaalwagens gingen woensdagochtend alweer de weg op in de hoofdstad.
Vakbonden CNV en FNV leggen het voorlopige akkoord voor aan hun leden, die erover mogen stemmen.
Beeld: anp1.6K reacties

De prijzen werden uitgestald op het schoolplein.