Wethouder Kavita Parbhudayal reikt de certificaten uit.
Wethouder Kavita Parbhudayal reikt de certificaten uit. (Foto: Frank Jansen)

'Maatschappelijk Fit' bereidt Hagenaars in de bijstand voor op betaalde baan

Voor wie de stap naar een (betaalde) baan nog te groot is, is er de aanpak 'Maatschappelijk Fit' van Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelingsbedrijf van gemeente Den Haag. Dit jaar maken 250 kandidaten gebruik van deze aanpak. Twaalf deelnemers ontvingen verleden week hun certificaat uit handen van wethouder Kavita Parbhudayal. 

De aanpak ‘Maatschappelijk Fit' is bedoeld voor mensen die soms al heel lang in de bijstand zitten, graag aan de slag willen, maar voor wie de stap naar een (betaalde) baan gewoon nog te groot is. Bijvoorbeeld omdat ze niet voldoende maatschappelijke vaardigheden hebben om mee te draaien in de samenleving.
"Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid bij de uitdagingen van het leven. Maar soms kunnen zij die nog niet aan. Zij doen er goed aan dan allereerst een beroep te doen op hun eigen netwerk. In een aantal gevallen kunnen wij als overheid helpen met oplossingen op maat. Dat is wat Den Haag Werk doet met de aanpak Maatschappelijk Fit”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening. "Deelnemers worden gemotiveerd en geactiveerd met training en coaching, zowel in groepsverband als individueel. Het is echt maatwerk”.
In Juliana Plaza in Transvaal, ontvingen 12 deelnemers verleden week vrijdag uit handen van Kavita Parbhudayal hun certificaat van deelname aan Maatschappelijk Fit. Een aantal kandidaten kon niet aanwezig zijn: zij zijn inmiddels al aan het werk. "Daar doen we het voor. Werk is essentieel. Liefst betaald werk. Het geeft voldoening en versterkt de eigenwaarde om collega's te hebben, sneller de taal leren en ertoe te doen”, zegt de wethouder.
Het ondernemersechtpaar Atalay en Jale Celenk is met Juliana Plaza één van de samenwerkingspartners van de gemeente bij Maatschappelijk Fit. De aanpak voorziet in het vergroten van maatschappelijke vaardigheden, het verbeteren van het taalniveau en het ondersteunen bij het oplossen van (sociale, juridische en/of financiële) problemen. Een consulent van Den Haag Werkt begeleidt de kandidaten intensief.