Even ballonnen hoog houden. Zo begonnen de eerste Schiedamse Sport Spelen. (Foto: UWM)
Even ballonnen hoog houden. Zo begonnen de eerste Schiedamse Sport Spelen. (Foto: UWM) (Foto: )

Schiedamse Sport Spelen voltreffer

Sport

“Hebben jullie er zin in”. Zoiets hoef je aan jongens en meisjes uit groep vijf op een schooldag, die ze mogen doorbrengen op het sportveld niet te vragen. Het leverde een spontaan en langgerekt ‘ja’ op van de 150, die zich op de openingsdag van de eerste Schiedamse Sport Spelen verzamelden.

De Spelen vormen een nieuwe en vrijblijvende manier om jongeren al vroeg met de grote keuze aan sporten kennis te laten maken. “De meesten hebben nog niet zo lang geleden leren zwemmen en willen mogelijk blijven sporten. Om hen op weg te helpen, hebben we deze driedaagse georganiseerd”, was de insteek van Team Sportservice Schiedam.

Keuze zat. “Korfbal, dansen, atletiek, cricket, voetbal, handbal, boksen”, somde wethouder Antoinette Laan op. Ze opende vorige week dinsdag het evenement, dat daarna op donderdag en vrijdag nog een vervolg kreeg. Leerlingen van dertien scholen haakten in. “Eigenlijk is het nog niet eens zo lang geleden, dat we het idee lanceerden en de scholen en verenigingen benaderd hebben. Geweldig, zoals er door de scholen op gereageerd is. En door de clubs, want die moeten toch maar weer vrijwilligers zien te vinden om hier aanwezig te zijn”, aldus Vincent Kroeze van Team Sportservice. In totaal beleefden meer dan vierhonderd vijfdegroepers een dagje sport met fruit en dorstlessers als tussendoortjes.

Tegelijk beseffen de organisatoren, dat niet iedere ouderlijke portemonnee de contributiekosten van een sportclub kan dragen. “Dat mag geen probleem vormen”, weet Kroeze. “Daarvoor is er het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat stelt, dat geen kind aan de kant mag blijven en neemt de contributie voor zijn rekening. Wij, als Team Sportservice, willen daarvoor graag als opstapje fungeren en ouders de weg wijzen. Want vandaag zie je maar weer eens hoeveel plezier de jeugd aan sport beleeft.”