Rani (links) en Michelle.
Rani (links) en Michelle. (Foto: RodiMedia/NV)

Michelle: ‘Ik hoop dat andere mensen ook naar MEE gaan als het even niet lukt’

Michelle (26) uit Purmerend had een lastige puberteit. Haar moeder was chronisch ziek, Michelle wist niet goed hoe ze ermee moest omgaan en werd opstandig. Haar moeder besloot hulp in te roepen en trok aan de bel bij MEE Amstel en Zaan in Purmerend. 

Nu woont Michelle al jaren op zichzelf, heeft aardig haar draai gevonden en is vier handen op één buik met haar moeder. MEE biedt aan iedereen in Purmerend en Beemster die het nodig heeft gratis onafhankelijke en laagdrempelige cliënt ondersteuning op het gebied van wonen, zorg, opvoeden, leren, werk of inkomen. Kwetsbare burgers, mensen met een lichamelijke beperking, chronisch zieken, ouders met een moeilijk lerende puber; iedereen kan er, zonder verwijzing, terecht.

Een vertrouwd gezicht

Michelle en haar moeder kregen bij MEE met Judith een vaste cliëntondersteuner. Een vertrouwd gezicht om bij aan te kloppen wanneer het even wat minder ging. “Soms gingen we even lunchen, even uit de thuissituatie, lekker kwebbelen met zijn tweeën”, vertelt ze. “Soms sprak ze eerst met mama, daarna weer met mij, een beetje bemiddelen."


"Ze hielp me ook met mijn Wajong-aanvraag en met de aanvraag voor begeleid wonen. Judith was echt mijn steun en toeverlaat. Ik heb haar ook veel in vertrouwen verteld, zelfs dingen die mijn moeder niet weet. Maar dat moest wel groeien. Er waren in mijn verleden dingen gebeurd waardoor ik wat wantrouwig en voorzichtig was geworden. Maar Judith was altijd rustig en kalm. Ze liet me uitrazen als ik een driftbui had, en daarna spraken we erover.”


“Er zijn met Michelle meerdere trajecten geweest”, zegt Rani Dindajal. Zij nam vier jaar geleden de ondersteuning van Michelle over van Judith. “Soms wordt een hulpvraag afgesloten maar trekt een cliënt na een poosje weer aan de bel, en dat is prima, de deur blijft altijd open staan. Michelle was nog erg jong toen ze voor het eerst bij ons kwam, en nog erg in ontwikkeling. En als je 18 wordt verandert er ook heel veel, zoals bijvoorbeeld bij haar met de Wajong-aanvraag.” 

Wij kunnen als onafhankelijk persoon net dat stukje extra uitleg geven

Michelle was daar eerst samen met haar moeder mee bezig geweest, maar het kwam er pas door toen er iemand van MEE met haar mee ging naar de afspraak. Rani: “Wij kunnen dan, als onafhankelijk persoon, net dat stukje extra uitleg geven, dat helpt al veel. Zo kijken wij, wanneer iemand bij ons aanklopt, wat er nodig is; gesprekken met elkaar, bemiddelen, of het inschakelen van hulpverlening. Zodat iemand op een gegeven moment weer verder kan. Waarbij de cliënt altijd de keuze en de regie houdt.”

Eigenwijs

Michelle houdt ook liefst zelf de touwtjes in handen. “Ik probeer er eerst zelf uit te komen, ik ben namelijk erg eigenwijs, en dan loop ik er eigenlijk al te lang mee door. En lukt het niet dan hoef ik alleen maar een appje te sturen naar MEE met ; hi, ben ik weer, ik zit niet zo lekker in mijn vel, help…”, lacht Michelle. “MEE heeft heel veel beteken voor mij, ze hebben me ook echt zien opgroeien. Wat bij mij ook meespeelt is dat ik enig kind ben, ik heb niet echt iemand om op te bouwen of om mee te delen, ik moet alles zelf dragen. Heel fijn om dan iemand te hebben die voor je klaarstaat als er iets is. Ik ben heel blij dat ze dat zo kunnen doen en ik hoop dat andere mensen er ook heen gaan als het even niet lukt.”

Trots

Na Judith vond ze ook haar vertrouwen in Rani, die haar op verschillende vlakken heeft bijgestaan en erg trots is op Michelle. "Erg trots op waar je nu staat, de studie die je doet en zoals je hier op je eigen plekje zit. Je zit duidelijk in rustiger vaarwater.”

Trainingen en cursussen

Michelle volgde door de jaren heen ook een aantal trainingen en cursussen die MEE aanbiedt op een locatie in Purmerend, variërend van ‘Ontspannen doe je zo en Maak je Sterk tot Grip op je knip. Deze zijn voor iedereen gratis toegankelijk en te vinden op de website. En wie gebruik wil maken van de ondersteuning van MEE kan bellen naar 0299 748 125 of mailen via: purmerendbeemster@mee-az.nl.


www.mee-az.nl/gemeentes/purmerend/