Sinds 12 oktober 2019 is de gemeente Alphen aan den Rijn een Regenbooggemeente.
Sinds 12 oktober 2019 is de gemeente Alphen aan den Rijn een Regenbooggemeente. (Foto: Archief Joost de Mooij)

Gemeente Alphen stelt: we maken werk van inclusiviteit in de gemeente

ALPHEN - De gemeente Alphen stelt in een raadsinformatiebrief dat het een inclusieve gemeente is. Dat betekent dat iedereen wordt geaccepteerd, ongedacht zaken als seksuele voorkeur, sekse en afkomst. Het college haalt verschillende voorbeelden aan in de brief.

Het college schrijft erin het volgende: "Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn wordt in verschillende beleidsterreinen en uitvoeringsagenda’s aandacht gevraagd voor inclusie: democratisch akkoord, sportvisie, cultuurvisie, programma Blijf in de buurt etc." Verder spreekt het college zich naar eigen zeggen regelmatig uit tegen elke vorm van uitsluiting en een inclusieve gemeente na te streven. "Dit doen we niet alleen op nationale/internationale dagen zoals de dag tegen discriminatie en racisme, internationale vrouwendag, Coming Out Day en activiteiten tijdens de week van respect, maar ook door het te benoemen tijdens nieuwjaarsborrels en in toespraken van het college."

Gesprekken

Ook faciliteert de gemeente gesprekken over inclusie door bijvoorbeeld met scholen en/of buurtverenigingen in gesprek te gaan. "We ondersteunen het project ‘Paardenmaatje’ voor coaching van kinderen tussen 6 en 17 jaar die gepest worden, niet goed mee kunnen komen op school, vreemd zijn in een nieuw land, last hebben van faalangst of van wie de ouders niet beschikken over de financiële middelen. Nieuwkomers wordt naast taallessen ook ondersteuning geboden middels maatjes (stichting nieuwe Alphenaren, stichting Kaju Putih, stichting Somalische Cultuur ) en/of buurtactiviteiten/sporten waarmee kennismaking en onderling begrip wordt vergroot." Er zijn verder drie grote thema's waarmee het college de gemeente steeds inclusiever maakt. 

'We hebben ons frequent uitgesproken voor acceptatie'

Regenbooggemeente

Sinds 12 oktober 2019 is de gemeente Alphen aan den Rijn een Regenbooggemeente. Regenbooggemeenten maken zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI's). De gemeente concludeert dat er de afgelopen vier jaar een klimaat binnen Alphen aan den Rijn is gecreëerd waarin "we elkaar kunnen vinden, het gesprek over acceptatie voor de LHBTI gemeenschap niet uit de weg gaan, we zichtbaarder zijn geworden en meer bewustwording bij onze eigen organisatie en verschillende partners is gecreëerd. Daarvoor organiseerden we trainingen, dialoogsessies en/of boden we theater/films aan zoals DAVID, Petite Fille, El Houb of de Tour d’Amour. We hebben ons frequent uitgesproken voor acceptatie van onze LHBTIQ+ inwoners op belangrijke nationale/internationale dagen. Daarnaast is het een mooi resultaat dat dankzij de ondersteuning van de gemeente we een Regenboogalliantie in Alphen aan den Rijn hebben die bijvoorbeeld ontmoeting faciliteert middels maandelijkse etentjes en de regenboog community is vormgegeven in samenwerking met de bibliotheek." De Regenboog Alliantie Alphen aan den Rijn is dé belangenbehartiger voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen (LHBTIQ+).

Aanpak discriminatie

Voorlichting en preventie zijn sleutelwoorden in het aanpakken van discriminatie. In 2021 heeft St. inclusie en discriminatiebestrijding diverse gastlessen verzorgd voor primair- en voortgezet onderwijs. Ouders zijn betrokken middels een nieuwsbrief en in samenwerking met Kasuaris hebben docenten een training kunnen volgen met als thema ‘Culturele diversiteit binnen een veilige leeromgeving’.

'Kinderraadsleden en raadsleden vertelden elkaar hun ideeën'

Het resultaat is dat de weerbaarheid en handelingsvaardigheden tegen discriminatie en sociale uitsluiting zijn vergroot. De kinderraad en gemeenteraadsleden kregen op 13 april een gastles over inclusie van Vanessa van Spronsen van Stichting voor inclusie en discriminatiebestrijding (iDb). Kinderraadsleden en raadsleden vertelden elkaar hun ideeën en tips over hoe het beter kan, op school en op het sportveld.

Agenda Toegankelijk Alphen aan den Rijn

Het onderwerp toegankelijkheid is volgens het college steeds vaker een thema bij beleidsvorming en projecten binnen de organisatie. "Een mooi voorbeeld daarvan is de reconstructie van het Stadhuisplein: de aanleiding hiervoor was de vergroening van het centrum, maar in de nieuwe bestrating en bij de aanleg van de bushaltes is rekening gehouden met inwoners met een motorische of visuele beperking. "

Het vergroten van de bewustwording op het thema binnen alle beleidsterreinen van de gemeente, als ‘lange-termijn investering', heeft doorlopend aandacht. "In het najaar zijn stappen gezet om onze gemeente hoger te plaatsen op de ranglijst Toiletvriendelijke gemeente. Ondernemers zijn hierover in september benaderd en ook de toiletten onder gemeentelijk beheer worden onder de loep genomen."