Liesbeth Spies.
Liesbeth Spies. (Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn)

Speech van Liesbeth Spies

ALPHEN - Burgemeester Liesbeth Spies van de gemeente Alphen heeft maandag 9 januari haar nieuwjaarstoespraak gehouden voor inwoners, ondernemers en verenigingen. De burgemeester blikte terug op 2022 en kijkt vooruit naar dit jaar.

Spies had het onder meer over de nieuwe Alphense gemeenteraad en de vele vieringen afgelopen jaar. "We konden het Zomerspektakel, de Trekkertrek en de Jaarmarkt bezoeken. En Boskoop heeft ons laten zien hoe je een 800ste verjaardag van een wereldberoemd dorp hoort te vieren."

De burgemeester vervolgde haar speech met de Russische inval van Oekraïne en het wantrouwen van een klein deel van de bevolking in de overheid. "Het vertrouwen in ‘de’ overheid daalde tot een dieptepunt, met wat mij betreft als triest symbool het verkeerde gebruik van onze vlag. Ook het woord ‘crisis’ is het afgelopen jaar aan inflatie onderhevig geweest. We bieden nu al bijna een jaar een veilig thuis aan ongeveer 500 mensen uit Oekraïne. We hebben nog niet voor iedereen een huis, maar er wordt in onze gemeente nog steeds gebouwd."

Ze rondde 2022 af met de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling. "Dat is te triest voor woorden. Ik heb groot respect en waardering voor alle mensen die zich tijdens de jaarwisseling inzetten voor onze veiligheid!"

Dit jaar staan er volgens de burgemeester mooie dingen te gebeuren. "Het Ashram en Scala ronden de nieuwbouw van hun schoolgebouwen af, eindelijk start de renovatie van de Ridderhof waarbij ook nieuwe woningen worden gebouwd, wordt het Mozaïek geopend en kan, als het een beetje meezit, ook de eerste paal voor een nieuwe school, brandweerkazerne en dorpshuis in Zwammerdam worden geslagen. We willen werken aan de toekomst van ons landelijk gebied, met perspectief voor boeren en natuur, en meer inzetten op de recreatieve potentie binnen onze gemeente en regio. En wat zou het een zegen zijn als we eindelijk keuzes kunnen maken die de verkeersknelpunten in Hazerswoude en Boskoop helpen oplossen." De hele speech is te lezen op de gemeentewebsite.