Johan van der Laan (38) neemt de voorzittershamer over bij Dorpsoverleg Boskoop. Een van de projecten: openbaar groen als eetbaar plantsoen met fruitboompjes.
Johan van der Laan (38) neemt de voorzittershamer over bij Dorpsoverleg Boskoop. Een van de projecten: openbaar groen als eetbaar plantsoen met fruitboompjes. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik vind overal iets van en ik wil er ook iets mee’

Nieuws

BOSKOOP – Hij stelde ‘positief-kritische’ vragen. En werd vervolgens gevraagd als nieuwe voorzitter van het Dorpsoverleg Boskoop. Johan van der Laan (38) heeft per 1 mei de voorzittershamer overgenomen van Sjaak Koster. Tijd voor een kennismaking: wie is Johan en wat is hij van plan?

Morvenna Goudkade

Johan is geboren en getogen in Ter Aar, woonde ook een tijd in Friesland en is sinds 2015 neergestreken in Boskoop. Hij werkt als decaan en leerlingcoördinator in het voortgezet onderwijs in Den Haag. Import dus, zoals dat heet. En forens. Maar Johan wil meer zijn dan dat: “Ik woon hier met mijn gezin. Onze kindjes van 3 en 1 zijn hier geboren. Dit is nu onze plek. Ik wil iets betekenen voor het dorp, niet alleen een import-Boskoper zijn.”

‘Ik wil een brug zijn tussen de inwoners en de gemeente, om oplossingen te vinden’

Vroeger kende hij het dorp helemaal niet, zegt hij. “Ik zat in Alphen op de middelbare school en had ook klasgenoten uit Boskoop, maar daar kwam ik nooit. Toen ik met mijn vrouw een huis zocht, ontdekten we dat Boskoop veel te bieden heeft: rust en groen, maar ook een sociaal gemeenschapsleven. Fijn om kinderen hier op te laten groeien.” 

‘Het kost veel tijd, maar ik krijg er ook veel energie van’

Toen hij in het dorp kwam wonen, ontdekte Johan steeds meer zaken die hem aan het hart gingen. “Van de verkeersproblemen rond de hefbrug tot de verloedering van de watertoren: ik vind overal iets van. Maar ik wil er ook iets mee. Niet alleen maar iets roepen, maar ook bijdragen aan oplossingen.” In november vorig jaar ging hij kijken bij het Dorpsoverleg Boskoop. 

“Ik kende iemand die lid was van het Dorpsoverleg en heb een paar keer de algemene vergadering bijgewoond, met bestuur en werkgroepen. Ik was benieuwd hoe het er aan toe ging. Een praatclub, of meer dan dat? Ik heb positief-kritische vragen gesteld en kreeg goede antwoorden. Hier kan ik iets mee, dacht ik toen.” Johan was meteen al opgevallen bij zijn voorganger, voorzitter ad interim Sjaak Koster. “Dat heeft hij me later verteld. Sjaak zocht een opvolger. Ik ben eerst gewoon lid geworden en na een paar maanden gepolst of ik voorzitter wilde worden. Ik heb ja gezegd.”

Wat er op het programma staat? Allereerst een opknapbeurt van het Boskoopse centrum. Het Dorpsoverleg maakte daarvoor een plan en dat gaat nu uitgevoerd worden. Verder verkeersveiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en verbinding. “Kijk, we hebben de hefbrug, als enige oeververbinding. Als die opengaat, betekent dat het hele dorp stilstaat. Ik wil een brug zijn tussen inwoners en gemeente. Om oplossingen te vinden.”

Iets anders: openbaar groen en vergroening van de leefomgeving. “Samen met de gemeente Alphen willen we in Boskoop een project starten met fruitboompjes, als eetbaar plantsoen. Een buurt, straat of wijk kan zich hiervoor bij ons aanmelden. De opbrengst van de fruitboompjes is voor de bewoners. Op de website van Dorpsoverleg Boskoop en onze sociale media geven we informatie.” De kersverse voorzitter praat enthousiast over alle plannen, maar hij heeft ook nog een jong gezin en een drukke baan. Hoe gaat hij dat combineren? “Het kost inderdaad veel tijd, maar ik krijg er ook veel energie van. Daadwerkelijk iets betekenen voor mensen, daar haal ik voldoening uit. Als Dorpsoverleg zijn we een groep vrijwilligers met hart voor het dorp, we doen het met elkaar en dat vind ik heel mooi.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 423