Korenmolen De Eendracht
Korenmolen De Eendracht (Foto: )

De Geheimen van korenmolen De Eendracht

Alphen - Vrijwilliger Hans van Staveren gaat alles vertellen over de geheimen van Korenmolen De Eendracht in Swaenswijk. Dat doet hij in de zaal van Wijkcentrum Swaenswijk, die naar deze molen is vernoemd. 

In deze presentatie neemt de inleider u mee door de Korenmolen De Eendracht, maar er wordt ook stil gestaan bij de vele Alphense molens die verdwenen zijn. Het evenement is op dinsdag 23 mei en begint om 14.00 uur. Entree en koffie/thee is gratis. De ingang van het Wijkcentrum Swaenswijk is aan de Jongkindt Conincsktraat 2b. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.wijkcentrumswaenswijk.nl

Een rijke geschiedenis

Zo oud en nog steeds in bedrijf. De molen de Eendracht is een kenmerkend gebouw binnen de gemeente Alphen aan den Rijn, wat van verre te herkennen is als een karakteristiek onderdeel van de gemeente. In deze lezing krijgt u veel meer te horen over o.a. de geschiedenis van de molen, hoe de molen werkt, wat er voor komt kijken om de molen draaiende te houden en meer. Op de kap van de molen aan de Gouwsluiseweg staat het jaartal 1898. Maar de geschiedenis van deze bijzondere molen gaat veel verder terug. De molen is al in 1752 gebouwd in Zaandam, waar de molen de naam kreeg "De Twee Gebroeders” en dienst deed als pelmolen. Eind 1897 werd de molen buiten bedrijf gesteld om begin 1898 weer opgebouwd te worden, langs de Rijn. Nu wordt er op de zaterdagen door vrijwilligers nog steeds zo'n kleine 1000 kg graan gemalen. U kunt dit malen kosteloos bekijken. 

Bij de molen is een molenwinkel aanwezig waar verschillende soorten meel en meelmengsels worden verkocht. Deze winkel is elke zaterdag open.

Koffiemiddag

Iedere zondagmiddag is er in Swaenswijk een Koffiemiddag van 14:30 uur tot 16:30 uur. Het is een vrije inloop voor iedereen. Niet alleen voor mensen die alleen zijn.
Het is een leuke onderbreking van de zondagmiddag. Vrijwilligers zorgen voor een warme sfeer. Gezellig bijpraten onder het genot van een gratis kopje koffie of een thee. Je bent er even uit en ontmoet weer eens andere mensen.