Ziendeweg afgesloten

Nieuws

Zwammerdam - Het college van burgemeester en wethouders wil een gedeelte van de Ziendeweg in Zwammerdam definitief aanwijzen als brom-/fietspad en daarmee in aansluiting op de eerdere proef van negen maanden afsluiten voor doorgaand autoverkeer. Voordat een definitief besluit wordt genomen worden belanghebbenden en de gemeenteraad gehoord.

Het is volgens metingen uit 2019 tussen de Slingerkamp, de kano oversteekplaats, en Achtermiddenweg ongeveer vijf keer drukker met autoverkeer, dan wat passend is voor een erftoegangsweg die nog geen 3,5 meter breed is. De weg wordt veelvuldig gebruikt door fietsers, voor wie de huidige situatie niet veilig genoeg is. Een verlaging van het aantal auto’s dat over deze weg rijdt, voorkomt ook ernstige bermschade.

Proef

Tussen april 2022 en januari 2023 is een tijdelijke verbod voor doorgaand gemotoriseerd verkeer, uitgezonderd landbouwvoertuigen en brommobielen, ingesteld. Het college is enthousiast over de uitkomsten van deze proef en ziet reden dit om te zetten tot een definitief besluit. Hierbij kijkt het college nadrukkelijk naar de belangen van direct omwonenden. Het college geeft hier voorrang aan kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers. Daarnaast bleek uit de proef dat er op het omliggende wegennet geen onoverkomelijke gevolgen zijn.

De gemeente stelt met een verkeersbesluit verkeersmaatregelen in. Dit doet zij om de verkeersveiligheid te waarborgen, maar ook om de leefbaarheid te bevorderen. Het college wil daarom vooruitlopend op het besluit iedereen de mogelijkheid geven schriftelijk zienswijzen in te dienen op het voorgenomen besluit. Het ontwerp verkeersbesluit ligt tot 22 juni 2023 in het gemeentehuis en op www.officielebekendmakingen.nl ter inzage.