Bij judo krijg je banden.
Bij judo krijg je banden. (Foto: Archief Rodi Media)

Parajudoka Daniël Knegt haalt kwartfinale

HAZERSWOUDE – Parajudoka Daniël Knegt is tijdens de Judo Grand Prix in Alexandrië (Egypte) uitgeschakeld in de kwartfinales. De 39-jarige judoka uit Hazerswoude-Dorp verloor met ippon van de Chinees Jilong Qi. Ook via de herkansingen wist de Nederlander geen medaille te veroveren.

In de klasse boven 90 kilogram gold Knegt in Alexandrië op basis van de wereldranglijst – hij staat 7de - als een van de medaillekandidaten. Dat was gerekend buiten Qi, die de Nederlander na ruim twee minuten met een ippon de mat afstuurde. In de herkansingen trof Knegt Aberrahmane Chetouane. Hoewel de Algerijn al vroeg in het gevecht een shido (een strafpunt, red.) achter zijn naam kreeg, wist hij het gevecht met ippon in zijn gevecht te beslissen. 

Zevende

Hierdoor eindigde Knegt het toernooi op de zevende plaats. Parajudo is een sport voor mensen met een visuele beperking. De regels zijn vergelijkbaar met Olympisch judo. Er wordt gebruikgemaakt van een geribbelde mat, zodat de deelnemers kunnen voelen waar ze zich op de mat bevinden. De judoka's moeten elkaar tijdens het gevecht altijd vast blijven houden. Sanneke Vermeulen was in 2008 de enige Nederlandse judoka die een medaille wist te winnen op de Paralympische Spelen. Die waren toen in Peking.

­