Schrijfster Selma Noort vertelt op 30 maart over haar werk.
Schrijfster Selma Noort vertelt op 30 maart over haar werk. (Foto: PR)

Activiteiten in wijkcentrum Swaenswijk

ALPHEN - In wijkcentrum Swaenswijk in Alphen wordt eind maart verschillende activiteiten gehouden: een lezing over Zwammerdam, een bingomiddag en een lezing van schrijfster Selma Noort.

De lezing ‘De duizendjarige Geschiedenis van Zwammerdam’ vindt plaats op dinsdag 28 maart om 14.00 uur. Dammenaar Luuk Boerman vertelt hoe bijzonder Zwammerdam is: Zwammerdam 960-1964, meer dan 1.000 jaar een zelfstandige gemeente, nu een klein onderdeel van de gemeente Alphen aan den Rijn. In 1960 vierde Zwammerdam zijn 1.000-jarig bestaan. In dat jaar werd de strijd aangegaan tegen de opheffing van de gemeente. Er werd al jaren lang ‘aan de poten gezaagd van Zwammerdam’ door Alphen en Bodegraven. Uiteindelijk na heel veel acties viel de bijl in 1964. 99,9 procent van het grondgebied ging naar Bodegraven, alleen het dorpscentrum ging naar Alphen. Een privé initiatief van Luuk Boerman zijn de boekjes Oud 'Damme'. De entree is vrij en iedere bezoeker ontvangt een kopje koffie/thee.

Bingo

Op woensdag 29 maart is er een gezellige bingo om 14.00 uur. "Er zijn mooie prijzen te winnen. Kom dat zien en speel mee." De entree is 6 euro, inclusief twee gratis consumpties. Er worden zes rondes gespeeld onder de enthousiaste leiding van Cees van Leeuwen.

Op donderdag 30 maart om 10.30 uur is jeugdboekenschrijfster Selma Noort te gast in Swaenswijk. Noort woont nu ruim zeven jaar in de wijk Beerendrecht in Alphen aan den Rijn. Haar laatste boek speelt zich af in het rijtje kleine huisjes langs de oude Rijn aan de Gnephoek, waar de stoofperenbomen langs het fietspad naar Koudekerk aan den Rijn staan. Selma Noort heeft veel verhalen gehoord over het leven langs de Oude Rijn, en woonde er zelf haar hele leven. Haar boek 'Het kleine huis bij de rivier' werd in België genomineerd voor de nieuwe staatsprijs De Boon, en is in Nederland zeer goed ontvangen. Noort komt vertellen over de totstandkoming en het illustreren van dit boek. Ze leest ook fragmenten voor en bezoekers kunnen haar van alles vragen over haar werk. Zij neemt ook enkele boeken mee die men, eventueel gesigneerd, kan kopen. Meer informatie: www.selmanoort.nl en www.selmanoort-art.nl. Vanaf 10.00 uur staat de koffie/thee klaar. De toegang is gratis. 

Wijkcentrum Swaenswijk is te vinden aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen. Meer info: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.