'Parkeertarief is te hoog'

ALPHEN - De gemeenteraad komt niet op voor de belangen van de centrumbewoners in Alphen. Dat stelt het actiecomité centrumbewoners. "Zonder enig overleg heeft de gemeenteraad in november 2022 besloten om het parkeertarief te verhogen van 1,90 naar 2,50 euro per uur en de parkeertijd te verzetten van 18.00 uur naar 21.00 uur", zo meent het actiecomité.

Gratis parkeren in het centrum van Alphen aan den Rijn is in de parkeergarages een feit. Het comité meent dat buurtbewoners opdraaien voor het winkelend publiek. Als protest zijn er medio januari 1500 handtekeningen aangeboden aan de verantwoordelijke wethouder Relus Breeuwsma. De wethouder verwees vervolgens naar de coalitiepartijen, want zij waren hiervoor verantwoordelijk. Daarna heeft het actiecomité afzonderlijk gesproken met de coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA, VVD en D66.

Evaluatie

"Al deze partijen waren het met het actiecomité eens, maar de enige belofte die zij wilden doen was de evaluatie iets eerder doen dan gepland", stelt het comité."Men ziet niet in dat de evaluatie van het parkeerplan moet gaan tussen de winkeliers, die hun klanten graag een cadeautje willen aanbieden en de gemeente, die verantwoordelijk is voor het beheer van de parkeergarages. Er is totaal niet nagedacht over de verregaande consequenties van dit parkeerbeleid. Ouderen vragen geen bezoek, want de parkeerkosten zijn zo hoog. 's Avonds bezoek vragen is lastig, want de parkeertijd tot 21.00 uur is een dingetje. Dansvereniging, zangverenigingen en muziekstudenten worden met hoge parkeerkosten geconfronteerd en zelfs restaurants ondervinden last, omdat hun bezoek naast de rekening van het eten ook nog de parkeerkosten moet voldoen."

Het actiecomité heeft twee eisen. 1. Terugzetten van de parkeertijd naar 18.00 uur, want de winkels zijn om 18.00 uur gesloten. 

2. De bezoekersregeling van de centrumbewoners terug naar het oude tarief van 0,90 euro per uur.


Om dit plan kracht bij te zetten roept de organisatie alle centrumbewoners en belanghebbenden op om naar de raadsvergadering te komen van 30 maart. Om 19:45 uur hebben zij spreektijd. Ze spreken de vier coalitiepartijen toe en bieden ze een brevet van onvermogen aan.