Het Reghthuysplein in Nieuwkoop gaat veranderen.
Het Reghthuysplein in Nieuwkoop gaat veranderen. (Foto: Gemeente Nieuwkoop)

Reghthuysplein wacht metamorfose

NIEUWKOOP - Het Reghthuysplein in Nieuwkoop gaat veranderen. "Het plein en eigenlijk het hele centrum, ontwikkelen we tot een aangename verblijfsplek voor de inwoners en ook recreanten willen we aantrekkelijke plaats bieden in het centrum. We noemen het de huiskamer van Nieuwkoop", stelt de gemeente Nieuwkoop.

Inwoners van Nieuwkoop hebben deelgenomen aan één van de werkgroepen of de regiegroep. Samen met de werkgroepen en de regiegroep is een plan gemaakt om te komen tot de huiskamer van Nieuwkoop. Meer groen, nieuwe banken, een mobiel terras, een fietsoplaadpunt, een schaaktafel en kunst zijn onderdelen van dit plan. Twee jaar na het vaststellen van de ruimtelijke visie en centrumplan “de huiskamer van Nieuwkoop” gaf de gemeenteraad op 23 februari groen licht om het plan uit te voeren.  

De gemeente vervolgt: "We starten met het groenplan. In de week van 20 maart start GardenID met de aanleg van groen op het Reghthuysplein, de Dorpsstraat en Kolfbaan. Er wordt straatwerk weggehaald, groenvakken gemaakt en bomen, heggen en bloemperken aangelegd. Er worden geen wegen afgesloten, maar er kan soms wel enige hinder zijn. "

Naast deze groene metamorfose doet de gemeente nog veel meer: 

"We vergroten de verblijfsruimte bij muziektent en plaatsen nieuwe banken. Er komt een schaaktafel en zitplaats op het Reghthuysplein nabij nummer 66 en eveneens een terras midden op het plein. Er komt verder een oplaadplaats op zonne-energie voor elektrische fietsen. De oude “fietsnietjes vervangt de gemeente voor nieuwe fietsparkeerplaatsen. Kunstobject De Passer komt op de plaats van kunstobject De Harp. De Harp verplaatsen we richting Dorpsstraat. We verfraaien de parkeerplaatsaanduidingen op het Reghthuysplein."

De parkeerplaats aan de Achterweg wordt de algemene plaats voor parkeren in het centrum. "Bezoekers van het centrum leiden we met extra borden naar deze parkeerplaats. Op deze parkeerplaats is geen beperking in parkeerduur. Op het Reghthuysplein en in de Dorpsstraat handhaven we de blauwe parkeerzone. Op het Reghthuysplein is er éénrichtingsverkeer. We gaan het parkeren monitoren."

Eind mei is alles klaar. Dan kunnen inwoners van het dorp en bezoekers koffiedrinken of een hapje eten op de terrassen op en rond het plein. Of een potje schaak spelen. Gratis de elektrische fiets opladen en genieten van het groen en de kunst. Natuurlijk komt er een officiële feestelijke opening. De datum hiervoor volgt.