Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Een echte derby

Het zal 1972 zijn geweest, toen we voor het eerst de degens kruisten met Schaakvereniging Bergen. Via het café van Tinus Jak aan de Middenweg en het Hescohuis, ja, wie weet nog waar dat was, waren we in de Kuiters boerderij beland. Een gezellig onderkomen, waar we één jaar konden spelen alvorens te verhuizen naar de Kuitershal, achter de boerderij. 


Die eerste wedstrijd tegen Bergen eindigde in een gelijkspel. Opmerkelijker was dat na een uur spelen de verlichting uitviel en de schakers in het donker zaten. Wat te doen? Eerst maar eens alle klokken stilzetten. Er moest een mannetje van de PTT aan te pas komen om het euvel te verhelpen. 


Sinds die eerste keer hebben Heerhugowaard en Bergen nog menigmaal een robbertje op de 64 velden uitgevochten. De ene keer won Heerhugowaard, de andere Bergen en dan stond in de Vierkrant, clubblad van sv Bergen: 'Bergen maakt Heerhugowaardeloos'. Gelijkspel kwam ook geregeld voor. Afgelopen week trok Heerhugowaard weer eens aan het langste eind. Het werd in De Swan een vrij makkelijke 5 ½ - 2 ½ zege, waardoor Heerhugowaard freewheelend de laatste twee ronden in de 4e klasse E van de KNSB kan spelen zonder te hoeven denken aan het degradatiespook.

Hoe won Emiel Piek in onze vorige column van Edwin Vermeulen? Heb je de driezet kunnen oplossen? Wel, Emiel begon met een schaakje; 1. . .. Pg5+, 2.Kh4 waarna er een mooie stille zet kwam: Df3 en het matnet zich sloot om de witte koning. Deze keer wederom een mat en wel in twee zetten. Een beetje komisch en succes met oplossen.