Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Stolpersteine

Wat zijn Stolpersteine? Vermoedelijk zijn er in Nederland niet veel mensen die de betekenis van dit woord kennen, hooguit de vertaling ervan. Dat is 'struikelsteen'. Maar ja, dan zult u onmiddellijk zeggen, wat is de betekenis daarvan dan? Nou dat zal ik u uitleggen. 


In de periode van 1940 tot en met 1945 hadden wij hier te maken met de Tweede Wereldoorlog. Ik noem die periode alleen maar in jaren omdat er de maanden daarvoor en daarna nog onwijs veel rottigheid heeft plaatsgevonden. In die oorlog zijn er heel veel mensen afgevoerd naar concentratiekampen en onder die mensen bevonden zich heel veel in Nederland woonachtige Joden. Voor het grootste deel hebben zij deze deportatie niet overleefd, om maar te zwijgen over wat er met hun eigendommen is gebeurd . 


Nu 32 jaar geleden heeft een Duitse kunstenaar, de heer Gunter Demnig, het initiatief genomen om aandacht te vragen voor alle in de oorlog vermoorde Joden, Sinti en Roma. Men wilde de stenen bij wijze van herdenking plaatsen daar waar deze mensen gewoond en geleefd hebben. Voor de Joodse mensen was dit wel mogelijk aangezien zij vaste woon- en verblijfplaatsen hadden, maar niet voor de Roma en de Sinti die met hun woonwagens van de ene plek naar de andere reisden. Men noemde ze daarom ook wel reizigers. 


De Stolperstein bestaat uit een messing plaatje op een keitje. Beiden hebben een afmeting van 10 x 10 centimeter en zijn inmiddels geplaatst op een plek in het trottoir voor de woning of een andere plaats. Daarop staat de naam van diegene die er woonde, de geboortedatum, jaar van deportatie en de plek (concentratiekamp) en datum van overlijden. Na telefonisch navragen is gebleken dat deze struikelstenen hier in de regio onder meer te vinden zijn in Heiloo en Alkmaar, maar niet in Heerhugowaard. Merkwaardig. Woonden hier soms geen mensen van Joodse afkomst?

Wim Admiraal