Afbeelding
(Foto: Archief)

Veilige verkeerssituatie Taxuslaan?

Ter inzage ligt in het gemeentehuis van Heerhugowaard een verkeersbesluit, dat er in voorziet om van het gedeelte van de Taxuslaan vóór basisschool De Regenboog tot aan het Tamarixplantsoen, een fietspad te maken. Kinderen worden nu door ouders vaak met de auto gebracht en gehaald terwijl de weg vóór de school is afgesloten. Dat brengt een onveilige situatie met zich mee; kerende auto’s tussen fietsende kinderen en hun ouders. Tot zover dus een geheel begrijpelijke actie van de gemeente.

'Het is te hopen dat de gemeente met een oplossing komt'

Maar, de écht onveilige situatie is echter het korte stukje van het Tamarixplantsoen tot en met de Beukenlaan. Als de school uitgaat komt verkeer vanaf Tamarixplantsoen / Taxuslaan - waaronder ook veel ouders die hun auto in het Tamarixplantsoen parkeren - op de Taxuslaan terecht in een warboel van fietsers en auto’s. Terwijl vanuit de Acacialaan, schuin tegenover de toegang tot het Tamarixplantsoen, in- en uitgaand verkeer wil tussenvoegen en er auto’s uit de parkeervakken aan de Taxuslaan tegenover het Swannerhof willen. Verkeer dat vanaf de Korte Dreef rechtdoor de Taxuslaan en/of verkeer dat vanaf de Beukenlaan de Taxuslaan in wil, komt tegenover auto’s en fietsers die zich vaak over de gehele breedte van de Taxuslaan bij de Beukenlaan opstellen.


Op de Beukenlaan, toch één van de drukkere doorgaande wegen in Heerhugowaard met veel fietsende school jeugd, wordt dan (en niet alleen door de jeugd) met risico vaak schuin overgestoken. Je kunt het kinderen vaak niet kwalijk nemen voor hun is de kortste weg de beste weg, maar voor degenen die gebruik maken van de kruising naar de Taxuslaan en de chaos erna is het vaak een opluchting als deze hindernis genomen is. Die kruising staat in de statistieken wellicht als veilig vermeld omdat er weinig ongevallen gebeuren, maar als bewoner aan de Tamarixplantsoen met zicht op de kruising met de Beukenlaan en degene die er dagelijks zowel als voetganger, fietser en automobilist gebruik van maak, vind ik evenals mijn medebewoners de situatie gevaarlijk.


Kortom: het aanleggen van een stukje fietspad is een goed begin, maar het is te hopen dat de gemeente met een oplossing komt, om voor ‘iedereen’ een verkeersveilige situatie te creëren in het gedeelte tussen Tamarixplantsoen en kruising Beukenlaan/ Taxuslaan/ Korte Dreef.

H. Groenman - Heerhugowaard


In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven van lezers. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden teksten te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.