Sanne met haar boek. 'Alle vrouwen hebben recht op deze kennis.'
Sanne met haar boek. 'Alle vrouwen hebben recht op deze kennis.' (Foto: AG Heeremans Photography)

Gezonde ontwikkeling van jou en je baby: hoe doe je dat?

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Tijdens de zwangerschap is de kans groot dat je als zwangere vrouw ongemakken, zoals misselijkheid en vermoeidheid ervaart. “We denken dat we hier niets aan kunnen doen. Maar wanneer ontstaan ongemakken? Deze kunnen alleen ontstaan als er een disbalans is in het lichaam of in de mind.” Sanne Knijn (34), Orthomoleculair Voedingsdeskundige in de geboortezorg, weet er alles van. Zij ontwikkelde tijdens haar eerste zwangerschap in 2014 een heftige bekkeninstabiliteit. “Dit deed enorm veel pijn en het maakte mijn wereld heel klein. Er was niets, behalve fysiotherapie, wat ik kon doen, zeiden mijn verloskundigen, collega’s en vriendinnen.”

Vitamine D en magnesium tijdens de zwangerschap

“Uiteindelijk besloot ik dat het echt niet zo verder kon, en nam ik het heft in eigen handen. Ik las in onderzoeken over voedingstekorten bij zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit. Ik heb toen vitamine D en magnesium hoog – maar veilig – ingenomen en binnen één week was de pijn weg. De week erna kwam ik dus zonder pijn bij de fysiotherapeut. Dit was dan ook mijn motivatie om het boek te schrijven. Want alle vrouwen én verloskundigen hebben recht op deze kennis.” Het boek heet ‘Vitaal Van Start - Zwanger’, en bevat een uitgebreide voedings- en leefstijlmethode voor zwangere vrouwen én tips voor de juiste supplementen om zwangerschapsklachten te laten verdwijnen.

Doorgeven aan de baby

Sanne benadrukt hoe belangrijk het is voor de zwangere vrouw om gezond te eten, omdat je baby dan ook gezond blijft. “Er zijn een aantal belangrijke pijlers voor een gezonde zwangerschap: dat is je voeding, je leefstijl, de bloedsuikerspiegel en je darmflora. Hoe gezonder jouw darmflora tijdens de zwangerschap is, hoe gezonder de darmflora van jouw baby is na de vaginale bevalling”, vertelt ze. “Het staat allemaal met elkaar in verbinding. Hoe gezonder jij eet en leeft voor en tijdens de zwangerschap, hoe gezonder je baby op de wereld komt en hoe beter de kwaliteit van zijn leven zal zijn.”

Wat wel, wat niet?

Dus wat mag je nu wel, en wat niet, tijdens je zwangerschap? “Er is veel bekend over wat niet. Denk aan rauw vlees, rauwe melk en niet te veel koffie. Maar bij Vitaal Van Start geloven we in het stapje extra, waaronder liever geen kant-en-klaar maaltijden, vermijd snelle suikers, gebruik geen standaard (synthetisch) foliumzuur en geen supplementen vol met E-nummers en toevoegingen.” Ook een broodje kaas met een glas melk zweert ze af: “Slechter dan dat als lunch kan het bijna niet. Want standaard fabrieksbrood verstoort je darmflora en bloedsuikerspiegel, koemelk vreet magnesium van je voorraad en sowieso is drinken bij het eten niet handig om te doen.” Maar ook chemische stoffen kunnen invloed hebben op je baby. ”Verkeerde schoonmaakmiddelen, gifstoffen in de omgeving, foundation en parfum bevatten allerlei hormoonverstorende stoffen die niet goed zijn voor jou en je baby.” Doorgaans ligt de focus vooral op wat zwangere vrouwen beter niet kunnen eten of gebruiken, maar Sanne gelooft er ook vooral in wat je juist wél kan eten en gebruiken. Want de zwangere vrouw is de enige die het verschil kan maken voor haar baby. Waar het op neer komt: “Alles zo puur en natuurlijk mogelijk én aanvullen met de juiste voedingsstoffen.” En hoe je dat doet, lees je in haar boek.

Met de paplepel ingegoten

Sanne vertelt: “Mijn moeder was vroeger al met goede voeding bezig. Toen ik 10 jaar was, kregen wij al van die groene chlorella pilletjes. We vermeden snelle suikers en we aten zuivel alleen als het gefermenteerd was. Het is er ergens dus al met de paplepel ingegoten.” Onder andere tijdens haar opleiding Voedingsdeskundige en de vele bij- en nascholingsdagen, waaronder ‘Orthomoleculaire & complementaire zorg in de praktijk van de verloskundige’ werd haar visie versterkt. Eerder werkte zij als Housekeeping Manager in een hotel. “Maar mijn dochter Sophie liet me zien dat er dingen in het leven zijn die beter bij mij passen.” Na Sophie werd zij nog eenmaal zwanger en beviel van haar zoon Pepijn, maar nu wist zij precies wat ze voor extra’s ze tot zich moest nemen waardoor zij geen zwangerschapsklachten had.

Boek uitgebracht: ‘Vitaal van Start’

In 2017 bracht zij haar boek ‘Vitaal Van Start- Zwanger’ uit. “Het is geschreven vanuit de orthomoleculaire en holistische visie, maar wel in makkelijk leesbare taal.” Sanne heeft drie jaar over het schrijven gedaan en heeft inmiddels 5000 exemplaren verkocht. “Ik vind dat fantastisch, want ik vind het belangrijk dat zwangere vrouwen in hun kracht komen. Steeds meer verloskundigen en therapeuten in NL en BE raden hun cliënten mijn boek aan en ik werk dan ook graag met hen samen.” In 2021 is, op verzoek van vele vrouwen, een bijpassend voedingsplan beschikbaar gesteld. Samen met het boek is dit ‘De Vitaal Van Start Methode’. Je ontvangt in totaal meer dan 140 veilige en voedzame recepten digitaal en het fysieke boek krijg je thuisgestuurd. In het boek staan veel tips over wat je juist wél kan eten tijdens de zwangerschap en wat je kan doen bij ongemakken. Je ontvangt de lekkerste recepten, zoals bananenpannenkoekjes, een chocolade smoothiebowl en een havermout ontbijtcake. Ze voegt toe: “Gezond eten is niet saai, maar je moet wel écht moeite gaan doen voor je voeding, dus in je keuken staan en vers koken. Dit kost tijd, ja, en het vraagt om gewenning. Tegelijkertijd gaat je keuken lekker ruiken, en krijg je zin in jouw maaltijd én je zorgt goed voor jezelf en jouw baby.”

Sanne heeft tevens samen met Jelena Kuiper (acupuncturist) www.krachtigzwanger.nl opgericht. Dit is een online leeromgeving met drie modules: voeding, acupressuur en yoga & meditaties voor de zwangere vrouw.

Sanne sluit af: “De Vitaal Van Start - Methode is een bewustzijnsomschakeling. We moeten de taal van ons lichaam gaan herkennen en er juist mee omgaan; dit is ons nooit geleerd.”

LISETTE KREIJGER