Laat je kat chippen en registeren, zodat hij altijd teruggevonden kan worden.
Laat je kat chippen en registeren, zodat hij altijd teruggevonden kan worden. (Foto: Dierenbescherming)

Kat laten chippen wordt verplicht

DIJK EN WAARD – Als het aan minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ligt, wordt het chippen en registreren van katten straks verplicht. Daarmee kunnen gevonden katten eenvoudiger met hun eigenaar herenigd worden. Ook moet het de aanpak van zwerfkatten makkelijker maken.  

Een chip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt met een prikje onder de huid van het dier aangebracht. Daar voelt de kat amper wat van. "Het is superbelangrijk dat je je kat laat chippen”, aldus Karin van Voorst. De Heerhugowaardse beheert samen met Elena Liandres de stichting ‘Vermiste katten Alkmaar’ en de bijbehorende Facebookpagina. Dieren weer terugbrengen bij hun baasjes is iets dat ze bijna dagelijks doet. “Ik maak regelmatig mee dat katten wel gechipt maar niet geregistreerd zijn, dus registratie is cruciaal om dieren bij hun rechtmatige eigenaar terug te kunnen brengen."

Vele voordelen

Wil je een verzekering afsluiten voor je huisdier, dan is chippen verplicht. Maar lang niet alle huisdiereigenaren laten hun viervoeter chippen. Volgens Karin is dat vaak een geldkwestie: chippen kost tussen de 30 en 50 euro bij de dierenarts, best veel geld voor veel mensen. Toch raadt Karin mensen aan hun dier te laten chippen. "Dat heeft vele voordelen. Een gechipte kat die door derden naar de dierenarts gebracht wordt, krijgt direct de hulp die hij nodig heeft. Mocht het dier levensgevaarlijk gewond zijn en de dierenarts hem moet laten inslapen, dan kan de eigenaar snel getraceerd worden om erbij te zijn en afscheid te nemen.” Een gevonden kat die wel gechipt is maar niet geregistreerd, komt terecht op een opvanglocatie zoals Stichting Zwerfdier. Als de eigenaar onbekend is wordt de kat na twee weken eigendom van het asiel.

Tips als je kat zoek is

"Als je kat vermist wordt, meld hem dan vooral aan bij amivedi.nl, een site waarop vermiste en gevonden huisdieren geregistreerd staan. Zet altijd gebruikte kattenbakkorrels buiten voor een geurspoor, dit ruiken de dieren van ver als ze verdwaald zijn. En vraag buren om in de schuur te kijken, misschien zit jouw dier wel ergens opgesloten. Je kunt ook huis-aan-huis een flyer in de bus gooien of op centrale plekken ophangen." De beestjes leggen soms hele afstanden af, weet Karin die soms ook TNR-acties doet (vangen, castreren en terugzetten op de vangplaats) met haar team. "Er werd een keer een kat in Alkmaar gemeld, die bleek uit Bussum te komen! Ik haal ze ook regelmatig uit motorkappen of uit busjes van PostNL. Het is bewezen dat katten dichtbij huis de weg naar huis prima terug weten te vinden. Dwalen ze eenmaal af, bijvoorbeeld doordat ze ergens angstig van zijn geworden, dan kunnen ze net als wij mensen gemakkelijk het spoor bijster raken."


Meer info over het laten chippen van je kat vind je op dierenbescherming.nl en ndg.nl.