Van oude school naar prachtig appartementencomplex.
Van oude school naar prachtig appartementencomplex. (Foto: aangeleverd)

Van oud schoolgebouw naar prachtig appartementencomplex

ALKMAAR - Wat ooit een oude school was aan het Nassauplein wordt verbouwd tot een prachtig appartementencomplex in misschien wel de mooiste wijk van Alkmaar. Project Nassau 10 wordt ontwikkeld door GTP Vastgoed. 

Nassau 10 wordt een plek waar luxe wonen met respect voor het verleden centraal staat 

Ontwikkelaar Jerry Breg is enthousiast over de plannen: "De prachtige voormalige ‘Rijkskweekschool voor Onderwijzers en ­Onderwijzeressen’ uit 1925, wordt een plek waar luxe wonen met respect voor het verleden centraal staat. 

We transformeren het ­authentieke gebouw tot een chic, kleinschalig appartementen­complex met negen riante appartementen. 

Door de rijke historie en de vele functies die het gebouw al heeft gehad, zijn helaas veel ­oorspronkelijke details verloren gegaan. De bijzondere elementen die nog zijn overgebleven, proberen we daarom zo goed mogelijk te bewaren. 

Zo behouden we de gevelindeling aan de voorzijde en ­herstellen we de kozijnen in originele staat. Ook wordt het tuinhek teruggebouwd waardoor het weer een prominente plek in de ­voortuinen zal innemen. 

Een markant beeld dat we graag terugzien. ­Nassau 10 vormt straks weer een waardig beschermd stadsgezicht, midden op een ­prominente plek, recht tegenover het park. 

Met hoogwaardige isolatie en moderne technieken wordt een duurzaam / energiezuinig (A++ label) complex is met authentieke uitstraling maar nieuwbouw kwaliteit gerealiseerd als een van de laatste inbreiding kansen in het Nassau kwartier. ”

Monument

Hoewel het gebouw geen monument is, koos Kerssens | De Ruiter architecten er toch voor een ontwerp te maken alsof het wél een monument is. Zo wordt de voorzijde van het gebouw hersteld zodat het past bij de fraaie, chique uitstraling van de wijk. 

De fraaie voorgevel blijft intact en de kozijnen worden weer in originele staat teruggebracht. Het achterste deel en het dak van het gebouw worden opnieuw opgebouwd. 

Ook het tuinhek dat er vroeger stond wordt teruggebouwd en krijgt weer een prominente plek in de voortuin. 

Aan de moderne achterzijde komt parkeerruimte. Elk appartement krijgt één vaste parkeerplaats en het penthouse krijgt er zelfs twee. Voor bezoekers komen er ook parkeerplaatsen. 

Nassaukwartier

"Het Nassaukwartier is misschien wel dé mooiste wijk van Alkmaar en vlakbij het centrum. Vanuit hartje stad, wandel je op je gemak over de ­karakteristieke Kneppelbrug. 

Je passeert de ­indrukwekkende Sint-Josefkerk en komt ­vervolgens uit op de schitterende Nassaulaan. 

Hier overvalt je meteen het gevoel van weleer: de brede, statige laan straalt ruimte, rust en klasse uit. De voorname woningen aan weerskanten van de straat zijn werkelijk een lust voor het oog. 

Elke woning heeft zijn eigen karakter. De kenmerkende Jugendstil gevels vormen een gevarieerd en fraai palet in het straatbeeld. De vele klassieke ­erkers, de chique hardstenen trappen, de prachtige glas-in-lood ramen, ze zijn stuk voor stuk prachtig. Zo nu en dan valt je blik op een van de vele kenmerkende ornamenten en de klassieke kroonluchters in de verhoogde woonkamers. 

Het Nassauplein is al net zo prachtig. Je ruikt het verse groen van de bomen en de planten, groet de buurvrouw en stopt voor je woning, in een al net zo voornaam gebouw met die typische ­karakteristieke ­elementen. 

Je gaat je woning binnen en voelt je ­helemaal op je gemak. 

Dit is jouw stad, jouw buurt, jouw plek. De beste plek die je je kunt bedenken. Hier woon je niet, hier resideer je. 

Rustig en groenrijk met nog veel chique, karakteristieke en statige woningen. ­


Mooie panden die stammen uit de vroege 20e eeuw, toen deze wijk werd aangelegd. Een ruime opzet, met mooie, ­kenmerkende lange lanen. 

Sfeervol en ­gezellig. 

Hier voel je nog écht die behaaglijke ­ambiance van ­voorheen. 

De woningen van Nassau10 passen ­uitstekend binnen deze sfeer."

Meer weten? Kijk op www.nassau10.nl

De achterzijde van het pand.
Schitterend wonen.