Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Knappe overwinning Anish Giri

Het Tata-Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee kende dit jaar een ongemeen spannende finale. De Oezbeek Abdusattorov had gedurende het hele toernooi de leiding in de grootmeestergroep, met Anish Giri steeds op één punt in de achtervolging. Bij het ingaan van de laatste ronde was die achterstand geslonken tot een half punt. Giri won zelf vlot van de Hongaar Rapport en kreeg vervolgens een cadeau van landgenoot Jorden van Foreest, die de koploper op een nul trakteerde. Daarmee eindigde Giri op 8,5 uit 13; precies een halfje voor de Oezbeek. Wereldkampioen Magnus Carlsen eindigde na een matige toernooistart nog op een keurige derde plaats, maar zal niet tevreden zijn geweest over zijn presteren.

Bij de tienkampers zagen we dit jaar maar weinig Heerhugowaarders in actie. Peter Hoekstra, van de Waagtoren uit Alkmaar, eindigde met 2,5 punt op een gedeelde 9e plaats in groep 2D. Maarten de Haas deed in het in de pittige 4e klasse A helemaal niet verkeerd en scoorde 4 punten bij een TPR van 1830. Justin van Ingen Schenau deed het in 8C nog een slagje beter. Hij eindigde met 5 punten op een gedeelde 4e plaats. Jammer van die verliespartij in de laatste ronde, anders had hij zijn toernooi ongeslagen kunnen afsluiten. In 8B tenslotte kwam Richard Gooijers in actie. Qua score zat het hem dit jaar niet mee, maar Richard was wel tevreden over het vertoonde spel. Zie maar eens de volgende stand die hij tegen koploper Martin Blom op het bord kreeg.


Het bord staat in vuur en vlam. Beide partijen zijn bezig met een koningsaanval. In deze stelling speelde zwart Dg5 valt zowel het paard (h4) als de toren (c1) aan. Nu had Richard beslissend kunnen toeslaan. Succes met het ontrafelen van de varianten.