Op welke datum valt eigenlijk de Dag van de Columnist?
Op welke datum valt eigenlijk de Dag van de Columnist? (Foto: Aangeleverd)

De Dag Van…

Weet je nog? Blue Monday. De ene dag in het jaar in januari die blijkbaar als meest deprimerende dag wordt ervaren? Nee, ik ook niet meer. Omdat ik hem gelukkig niet als zodanig heb ervaren.


Er is een aantal van die Bekende Dagen. Naast Blue Monday kennen de meeste mensen ook wel Burendag of Prinsjesdag. Maar er zijn nog heel veel meer ‘Dagen Van’. Echt heel veel!


Dagen met allemaal thema’s waarvan je niet wist dat ze bestonden, maar waarbij je nu voor jezelf een legitiem excuus hebt om bijvoorbeeld: te snacken (5 februari: Nutella-dag), een comfortabele trui aan te trekken op je werk (10 februari: Warme-Truiendag) of iedere vreemdeling gedag te zeggen (17 februari: Doe Vriendelijk Dag).


En dit is alleen nog maar in februari. En er zijn nog veel meer Dagen Van in februari! Per jaar zijn er wel 478 Dagen Van. Je merkt, ik word hier heel enthousiast van. Op sommige dagen is het trouwens best druk. Zo heeft 1 maart maar liefst zes thema’s.


Ik wilde ooit mijn dochter een dagje thuishouden van school. Het was in groep 7 en ze had zich in haar hele schoolcarrière nog nooit één dag ziekgemeld. Dus ik vond dat ze dat wel had verdiend. Konden we samen wat gezelligs doen. We moesten het alleen nog plannen.


Naïef natuurlijk, want een dag nadat ik het aan haar had verteld werd ik door haar juf op het matje geroepen. Dochterlief had het in haar enthousiasme op school vertelt. Juf vroeg zich af ‘hoezo ik dacht dat ze zomaar een dagje kon thuisblijven?’


Kijk, had ik toen geweten dat het bijna ‘Girlsday’ was geweest, had ik dat in de strijd kunnen gooien.


Wist je dat je zelf ook een Dag Van kan aanvragen? Dus hierbij een goed idee: de Dag van de Dijk en Waarder aanvragen. En dan natuurlijk iedereen vrij die dag, ook de scholen.

Marieke Craamer