Een Home-Start vrijwilliger biedt verlichting voor gezinnen die dat goed kunnen gebruiken.
Een Home-Start vrijwilliger biedt verlichting voor gezinnen die dat goed kunnen gebruiken. (Foto: aangeleverd)

Home-Start: vrijwilligers ondersteunen gezinnen in Dijk en Waard

DIJK EN WAARD - "Ik kon me zo eenzaam voelen met alle lastige dingen die ik moest oplossen", vertelt moeder Erna. "Sinds de komst van Marianne gaat alles me veel makkelijker af, ik kan nu meer genieten van mijn kinderen en heb ik meer zelfvertrouwen en dat maakt zoveel verschil. 

Een luisterend oor, extra handen of positieve aandacht

Omdat ik dingen waar ik onzeker over ben, kan bespreken met haar. Marianne komt me niet vertellen wat ik moet doen of fout doe. Ze helpt mij juist inzien dat ik zoveel al zo goed doe! Ik zag dat niet meer omdat ik zo bezig was met de moeilijke dingen. Zodra ik het met Marianne bespreek, voelt het al minder zwaar.” Vrijwilligers van Home-Start zijn er voor alle ouders die net als Erna, een periode meemaken dat een luisterend oor, extra handen of positieve aandacht van een ervaren ouder heel welkom zijn. Niet elk gezin heeft familie of een netwerk in de buurt dat steunend is. Een vrijwilliger komt een paar uurtjes per week bij het gezin thuis en volgt vooraf bij Home-Start een voorbereidende training.

Taalhulp

Zo komt vrijwilliger Sanne bij een gezin dat de Nederlandse taal niet goed spreekt. Sanne: "Wanneer je de taal niet goed begrijpt, is het lastig om je weg in de buurt te vinden en is een eerste stap zetten is ook erg spannend. Daarom gaan we samen op zoek naar wat de kinderen voor sport kunnen gaan doen en ik ben de eerste keer meegegaan naar de speelochtend voor ouder en kind. Ik vind het leuk om dat met haar uit te zoeken. Moeder gaf een van de eerste keren al aan dat ze ook graag vrijwilligerswerk wil gaan doen. Dat vond ik zo bijzonder! Ze wil graag iets terug doen nu ze hier woont. Daar gaan we nu samen mee aan de slag en kijken wat er mogelijk is.”

Iets voor jou?

Wil jij ook een gezin weer in eigen kracht zetten door een paar uurtjes per week langs te gaan? De voorbereidende training start medio augustus 2023. Tevens organiseert Humanitas inspirerende themabijeenkomsten en is er persoonlijke begeleiding van een coördinator Home-Start. 

Wil je meer weten over de gezinnen en wat jij als vrijwilliger kunt doen? Kijk op www.humanitas.nl/noord-kennemerland voor filmpjes en meer informatie. 

Of neem contact op met Home-Start coördinator Dijk en Waard Jolanda van de Wetering via 06-20537210 of j.vandewetering@humanitas.nl.