Kiki, Nina en Kyra werden met hun team kampioen in de Junior League.
Kiki, Nina en Kyra werden met hun team kampioen in de Junior League. (Foto: Aangeleverd)

Softbalsters Kiki, Nina en Kyra met Northern Lights op weg naar Amerika

HEERHUGOWAARD - Softbalsters Kiki Lammerts (13), Nina Boekel (14) en Kyra Eshuis (14) hebben alle drie dezelfde droom: softballen in Amerika. Samen, welteverstaan. Wat ze daarvoor nodig hebben? “Een paar duizend euro en kampioen worden in Tsjechië”, lachen de meiden.

‘De leukste sport en vriendschappen voor het leven’

Een kleine toelichting: Kiki, Nina en Kyra werden vorig weekend Nederlands kampioen Little League in de categorie 12 tot en met 15 jaar. Little League is een Amerikaanse non-profitorganisatie die honkbal- en softbalcompetities organiseert over de hele wereld. Elk jaar in het pinksterweekend strijden Nederlandse regio’s om de landelijke titel. De winnaar mag meedoen aan het Europees kampioenschap, dat dit jaar van 5 tot 9 juli in Praag plaatsvindt.

Samenwerking

De drie softbaltalenten uit Dijk en Waard wonnen het NK Little League in Almere met het regioteam Northern Lights. Daarin spelen ook meiden uit andere plaatsen in Noord-Holland, waaronder Purmerend, Amsterdam en Uithoorn. In de reguliere competitie komt het drietal uit voor United, een combinatieteam van honk- en softbalvereniging The Herons en Pirates Amsterdam. 

Krachten bundelen

“Door deze samenwerking konden we onze krachten bundelen en in een hogere klasse uitkomen”, vertelt Lies-Anne Kramer. De 23-jarige speelster van Olympia Haarlem is assistent-coach bij United en hoofdcoach bij de Northern Lights. “Dat maakt én houdt het voor de softbalmeiden met veel talent die zich verder willen ontwikkelen interessanter om bij hun eigen club te blijven.” “In de reguliere competitie staan we op dit moment tweede, dus ze doen het supergoed”, zegt Lies-Anne trots.

Vriendinnen

Die goede prestaties komen overigens niet uit de lucht vallen. “We trainen zes keer per week en spelen in een weekend drie wedstrijden”, zegt Nina. Daarachteraan, lachend: “Mijn moeder wordt er soms gek van.” Kyra, die pas een jaar softbalt, weet niet beter dan dat sport een belangrijk deel is van haar leven. “Ik heb hiervoor altijd geturnd. En mijn broer speelt op hoog niveau honkbal. Zo ben ik ook met de sport in aanraking gekomen.”

'Allervetste sport'

Kiki speelt het spelletje sinds twee jaar. Daarvoor zat ze op voetbal. Kiki: “Ik speelde altijd slagbal met de kinderen uit de buurt. Dat vond ik zo tof om te doen. Toen ben ik erop gegaan. Eerst op honkbal en nu op softbal. Het is gewoon de allervetste sport die er is.” “Jaaa”, roepen Kyra en Nina instemmend. “Het is superleuk, ook met elkaar. We zijn echt vriendinnen geworden en maken altijd plezier.”

Crowdfunding

“Als we in Praag winnen, dan mogen we meedoen aan de World Series in Amerika”, vertellen de dames enthousiast. “Hoe vet is dat!” 


Lies-Anne gaat verder: “De reis naar Amerika wordt betaald door de organisatie van Little League. Deelname aan het EK moeten de meiden zelf betalen. De reis, het verblijf, eten, drinken en kleding voor dertien speelsters en drie coaches. Dat proberen we nu via crowdfunding en de verkoop van merchandise bij elkaar te krijgen.” Kiki, Kyra en Nina hopen dat zoveel mogelijk mensen hen willen steunen. “En we hopen dat nog veel meer meiden gaan softballen. Want het is gewoon een superleuke sport en je sluit vriendschappen voor het leven!”

Steun Kiki, Nina en Kyra

Wil jij de Northern Lights steunen op hun weg naar Amerika? Je kunt als particulier of bedrijf een donatie doen via https://yvgtf.nl/talentboek/help-de-northern-lights-naar-tsjechie. 

Ook iets voor jou?

Lijkt het je leuk om zelf te gaan softballen? Bij BC The Herons kun je altijd vrijblijvend een keer komen meetrainen. Kijk voor meer informatie op herons.nl.

MYRKE VAN DER DOES

Scan de code en help de meiden.
Softbaltalentjes van The Herons in actie.