Het college wil bij kinderboerderij De Bongelaar een nieuwe dagbestedingslocatie maken voor cliënten van Esdége-Reigersdaal.
Het college wil bij kinderboerderij De Bongelaar een nieuwe dagbestedingslocatie maken voor cliënten van Esdége-Reigersdaal. (Foto: Esdégé-Reigersdaal/ Eric Minten)

College wil nieuwe dagbestedingsruimte Esdégé bij kinderboerderij De Bongelaar

Nieuws

HEERHUGOWAARD - Het college van Dijk en Waard wil in samenwerking met Esdégé Reigersdaal een nieuwe dagbestedingsruimte op de locatie kinderboerderij De Bongelaar aan de Van Veenweg 96 in Heerhugowaard realiseren. De bestaande dagbestedingsruimte is technisch afgeschreven en voldoet niet meer aan de eisen voor deze specifieke doelgroep. Daarnaast zal de nieuwe ruimte meer capaciteit hebben waardoor meer zorgcliënten van deze locatie gebruik kunnen maken. De kinderboerderij blijft een openbare voorziening voor alle inwoners van Dijk en Waard.

Esdégé Reigersdaal heeft in 2021 aan de voormalige gemeente Heerhugowaard gevraagd nieuwe huisvesting te bouwen voor de dagbesteding van haar cliënten op de kinderboerderij De Bongelaar in Heerhugowaard. Esdégé Reigersdaal is gebruiker van kinderboerderij De Bongelaar en verzorgt op deze locatie dagbesteding voor haar cliënten. Esdégé Reigersdaal en de gemeente hebben een langlopende relatie over het beheer voor het terrein en de dieren. De overeenkomst ziet toe op de openstelling van het terrein voor inwoners. De bestaande dagbestedingsruimte is in eigendom van Esdégé Reigersdaal en is destijds gefinancierd door vrijwilligers en donaties. De dagbestedingsruimte voldoet technisch niet meer aan de eisen van hedendaagse opvang voor de zorgcliënten van Esdégé Reigersdaal. Daarnaast stijgt de vraag naar dagbesteding op deze locatie vanwege de ligging op de kinderboerderij. De bestaande dagbestedingsruimte is nu te klein om aan de vraag te kunnen voldoen en kan niet worden aangepast. 

Het college van Heerhugowaard heeft eerder positief besloten op het voorstel. Echter, het voorstel is destijds niet aan de raad voorgelegd. Het benodigd investeringskrediet voor de bouw is hierdoor niet in de begroting opgenomen. Afgelopen periode zijn onderzoeken gedaan naar de haalbaarheid van het project. De resultaten van de onderzoeken zijn positief. De benodigde investering om de nieuwe dagbesteding te kunnen realiseren is €650.000,-. De afschrijving, rente en verhuurderslasten voor de gemeentelijke investering worden volledig door de huurinkomsten gedekt. 

Verwacht wordt dat, indien de raad akkoord gaat met het voorstel, komend najaar gestart wordt met de bouw en dat de verwachte oplevering media 2024 zal zijn.